gibraltar3

Гибралтар! Поверието за маймуните или дипломацията ще решат кризата?

04 април 2017

Гибралтар – пресечните земи и води на два континента – Европа и Африка, е на път да се превърне в камъчето на раздора между Великобритания и Европейския съюз.
Премиерът Тереза Мей ще тръгне на война за Гибралтар по същия начин, по който Маргарет Тачър го направи за Фолклендските острови“, каза бившият министър-председател на Великобритания Майкъл Хауърд. Дипломатическат акриза започнала с Брекзит, очевидно ще доведе до тежък конфликт и напрежение между Обединеното Кралство и Европа.

Gibraltar

Географското му положение го прави много важен стратегически пункт, контролиращ изхода на Средиземно море и подходите към него от Атлантическия океан. Всъщност, заради тази уникална позиция, в историята са се водили и много битки за установяване на контрол над тази територия. „Скалите“ не веднъж са ставали обект на битки и войни заради стратегическото си положение. От древността – до днес!

Moorish-Castle-Gibraltar

Според древногръцката митология Гибралтарският проход се е образувал, когато Херкулес е трябвало да премине през Атласките планини – вместо да се изкачи по тях, той разцепва скалите и на това място се образува пресечната точка между Атлантика и Средиземно море. Днес двете срещуположни части се наричат Херкулесови стълбове – северната колона е Mons Calpe, а южната е Mons Abyla или Jebel Musa, разположени на африканския бряг. В Античността тези колони са представлявали западната граница на познатия свят за повечето елини.

1443795340

Гибралтар е задморска територия на Великобритания в най-южната част на Пиренейския полуостров.По държавно устройство страната е конституционна монархия. Държавен глава е кралицата на Великобритания Елизабет II, която се представлява от губернатора и главнокомандващ. Ръководител на правителството е старшият министър.

1443795467

Включва Гибралтарската скала и пясъчен провлак, съединяващ скалата с Пиренейския полуостров. Гибралтарският проток е най-близката точка между Европа и Африка. Той се намира между Испания (Андалусия) и Мароко. Дължината на протока е 59 км, ширината му е между 14 и 44 км. Откъм европейския бряг се намира пристанището Гибралтар, а откъм африканския са градовете Сеута и Танжер.

Gibraltar

Херкулесовите стълбове от 711 година до 1602 г. са владение на маврите. Испанците отвоюват стратегическата територия през 1602, а век по късно тя вече е завладяна от англо-холандския флот.  През 1713 година по силата на Утрехтския мирен договор – става владение на Великобритания. Напрежението между Испания и Великобритания за контрола върху Гибралтар се изостря през 1966 г., когато се водят поредните  безрезултатни преговори между Испания и Англия за нов статут на Гибралтар. Тогава принадлежността му е решена с референдум. На 10 септември 1967 г.  99 % от жителите на Гибралтар желаят той да остане във владение на Великобритания, което разваля отношението към колонията от страна на Испания и в течение на 16 години тя държи границата с Гибралтар затворена.

Convent-Place-Gibraltar
При условията на членство на Испания и Великобритания към Европейския съюз „ябълката на раздора“ е забравена и всичко е мирно и тихо, а мястото се превръща в интересна туристическа дестинация, с неповторим собствен облик. Дори Испания открива сухопътната си граница. Е, очевидно днес Гибралтар отново е на път да скара европейските сили и темата за принадлежността му отново е на дневен ред, след като Англия стартира процедурите по Брекзит.

about-1

Територията, която се намира на брега на Средиземно море в южната част на Пиринейския полуостров, се самоуправлява по всички въпроси – включително данъчното облагане – освен външната политика и отбраната, които са грижа на британското правителство.

Europa-Point-2-1-of-1

Въпреки миниатюрния си размер, Гибралтар е със стратегическо значение, тъй като се намира само на около 19 км от северните брегове на Африка. Там е разположена британска военна база, включително пристанище и самолетна писта.

28122037

Пътешествениците наричат Гибралтар неочаквано интересна дестинация. Населението му е около 30 000 души- предимно англичани и испанци, малко португалци и мароканци. Гибралтар изглежда празен, ако не се изсипват хиляди туристи всеки ден с кораби и автобуси от Испания, защото както е известно тук са евтините безмитни магазини и примамливия финансов център с множество данъчни облекчения.
Днес Гибралтар е важно международно пристанище, военноморска база и въздушно укрепление.

Grand-Casemates-Square

Main-Street-Gibraltar

0d1247_5947693

Стратегически разположените скали са интересно място, получило различен привкус от историческите си повратности. Гибралтар е смесица от раси, етноси и култури, не е изненада, че месната кухня е толкова разнообразна. В тази мулти-културна среда са намерили отражения традиционни ястия от националните кухни на Мароко, Франция, Италия и Испания.  Казват, че морските дарове тук са най-добрите в света и със сигурност са от двете толкова различни водни басейна – Средиземно море и Атлантически океан.

Barbary_macaque_and_tourists

Гибралтар има една интересна жива атракция – маймуните маготи, които са се превърнали в любимци на туристите. Гибралтар е единственото място в Европа, където живеят тези диви маймуни. Според местно поверие Гибралтар ще остане британски дотогава, докато е жива поне 1 маймуна. Все пак да се надяваме, че дипломацията, а не маймуните ще решат създалата се криза, защото днес повече от всякога имаме необходимост от мирна Европа.

данни и снимки: web
текст: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)