преимущества и недостатъци

Главните преимущества и недостатъци на Новогодишните празници

27 декември 2017

Въз основа на анкета, проведена в навечерието на Рождество Христово и Нова година, Кралското общество за обществено здраве (RSPH), посочи главните преимущества и недостатъци на Новогодишните и Коледните празници. В проучването вземат участие повече от 2000 възрастни британци. На участниците е бил зададен въпрос какво през празничните дни влияе положително върху тяхното психическо състояние, и какво негативно.

Оказва се, че времето, прекарано с роднините, може да бъде преимущество или недостатък – взависимост от атмосферата, която цари в семейството. Голяма част от запитаните посочили семейните спорове като най-стресообразуващият фактор през празничните дни. 76 % от тях споделили, че скандалите в семейството се отразяват негативно на психическото им състояние през този период. Същевременно 84 % казват, че времето прекарано с роднините, точно обратно, увеличава доброто им настроение и именно затова ценят Коледните и Новогодишните празници.

В топ 10 на нещата, които могат да развалят празниците са простуда или грип, необходимостта да се ходи на работа в празничните дни, махмурлука, тълпите по магазините и на улиците, харченето на пари и др. Сред приятните неща през тези дни се посочват освен семейното общуване, възможността да се отпочине от работа – тази опция се оказала на първо място, прекарването на време с приятелите, подаряването и даването на подаръци, разходките на свеж въздух,  вкусното ядене и др.

Превод и редакция: Силвия Аризанова

Снимка: fansshare.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)