14264984_848545565247694_1056889676101382445_n

Главният архитект предлага минералните бани в София да бъдат възстановени

13 юли 2017

Модерен СПА център да бъде изграден в северното крило на Централната баня в София, възстановяване на балнеоложките центрове в „Овча купел“, „Горна баня“, Банкя и изграждането на изцяло нови бани в подножията на Стара планина, Витоша и Северния парк. Това са част от предложенията в доклад, който вчера главният архитект Здравко Здравков внесе в Столичния общински съвет, информира dnevnik.bg.

Сградата на Централната минерална баня в София е открита през 1913 г., като изворите ѝ са се използвали до 1986 г., когато е затворена. През 2014 г. приключи ремонт на част от сградата, която беше превърната в експозиционна част на Музея за история на София. Още тогава от Столичната община обещаха, че северното крило ще бъде възстановено и там ще бъде изграден СПА център, който да използва залежите на минерална вода.

Сега, четири години по-късно, Здравко Здравков предлага „Програма за оползотворяване на хидротермалните ресурси от минерални води на територията на Столичната община“. Тя се състои от девет мерки една от които е изграждането на СПА център в северното крило на Централната баня. Програмата е насочена към използването на минералните извори в центъра на София, кварталите „Лозенец“, „Панчерево“, „Надежда“, „Свобода“, „Овча купел“, „Баталова воденица“ при парк „Възраждане“ и планинското село Железница.

В градската част се предвижда изграждане на нови места за използване на минералните извори в Северния парк и при стадион „Локомотив“. Главният архитект на София предлага напълно нови балнеолечебни центрове да бъдат изградени между селата в софийска област Локорско и Войнеговци, както и в южното подножие на Витоша при кварталите „Симеоново“, „Бояна“ и „Панчарево“.

Здравков предлага да бъдат възстановени и съществуващите минерални бани в „Панчарево“, „Овча купел“ и „Горна баня“.

Балнеоложкият център в „Банкя“ също трябва да бъде възстановен. В края на април Столичният общински съвет прие да обяви търг, с който да се намери инвеститор, който да построи хотел зад сградата на банята. Наддаването ще започне от 10 млн. лева, като всички средства ще бъдат използвани за реставрацията на 106-годишната сграда.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)