Гледането на телевизия увеличава риска от тромбоза

Гледането на телевизия увеличава риска от тромбоза

24 февруари 2018

Прекарването на дълго време пред телевизора увеличава риска от венозна тромбоза. До този извод са стигнали учени от Минесотския университет в САЩ. За тяхната работа пише Science Daily.

Изследователите анализирали данните на повече от 15 хиляди американци на възраст от 45 до 64 години, събрани за 24 години наблюдения. Редовно са се информирали за тяхното здравословно състояние и начин на живот. Венозна тромбоза се появява при 691 човека.

Учените установили, че хората, които често прекарват времето си пред телевизора, страдат 1,7 пъти повече от венозна тромбоза от тези, които никога или рядко отделят внимание на телевизията. Този риск се запазва, дори когато се вземат предвид теглото и нивата на физическо натоварване.

„Тези резултати показват, че дори хората, които редовно се занимават с физически упражнения, не трябва да пренебрегват потенциалната вреда от продължителното заседяване, например при гледане на телевизия”, казва един от авторите на изследването Ясухико Кубота.

Венозната тромбоза представлява образуването на кръвни съсиреци във вените. Най-често този процес засяга съдовете на краката. Заболяването може да предизвика запушване на белодробната артерия, което при липса на лечение води до летален изход.

За избягването на заболяването може да помогнат да се гледа по-малко телевизия, увеличаването на физическата активност и контрола на телесното тегло. Тъй като началото на изследването е поставено през 1987 г., а резултатите са до отбелязвани до 2011 г., в него не се посочва за заседяването пред компютъра. Ако съдим от наблюденията на учените, то може да е не по-малко опасно за появата на гореспоменатото заболяване.

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимка: express.co.uk

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)