Млади таланти „полетяха“ за девети път на годишните награди на фондация „Стоян Камбарев“

31 май 2018

Виртуозен пианист, фентъзи писател, streetart артист, млада и обещаваща актриса,  фрийрънър и каскадьор в комбинация с оператор и фотограф – такива са тазгодишните номинирани за наградата за полет в изкуството на фондация „Стоян Камбарев“. Впечатляващи със своя талант и скромност, тези млади хора излязоха на сцената на Сити Марк Арт Център, за да получат нещо повече от награди. Те се почувстваха оценени, окрилени и прочетоха в погледа на стотиците официални гости неподправена възхита и гордост. С част от тях успяхме да поговорим и след официалната церемония, за да разберем какво е нужно на един млад талант да бъде забелязан и изкуството му да стигне до колкото се може повече хора…

desi2

Наградите за изкуство на Фондация „Стоян Камбарев” се връчват за девети път, а виртуозният пианист Светослав Тодоров, който следва в престижния Кралски колеж в Лондон, спечели Голямата награда. Освен бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов, той получи парична премия в размер на 3 000 лв.

desi1

Номинирани тази година бяха още и фентъзи писателят Кристян Малинов  за впечатляващата си отдаденост по създаването на авторската си фентъзи поредица „Недосегаем“, художничката и стрийтарт артист Виктория Георгиева – MOUSE зa активната си разностранна дейност в широк спектър на изобразителното и визуалнo изкуствo, за експериментaлния си подход със стилове, техники, материали и повърхности. Номинирани са още и младата актиса Патриция Пъндева за обещаващия си дебют на голяма сцена като Боряна в едноименната пиеса на Йордан Йовков, с който прави бърз и ярък пробив в Драматичен театър – Пловдив,  фрийрънъра и каскадьор  Илко Илиеви оператора и фотограф Марин Кафеджийски. Летящият тандем е номиниран за магичната комбинация между полет и изкуство,фикция и реалност, рискова игра, авторското им видео 2D RUN, спечели голяма награда на фестивал в Ню Йорк.

desi5

desi4

Наградите за полет в Изкуството „Стоян Камбарев“ нямаше да могат да бъдат факт без подкрепата на бизнеса и хора, които смятат, че печалбата и трупането на капитал могат да имат и друг – по-възвишен смисъл. С част от тези хора – Нели Беширова (изп..директор на „Енекод“ АД) и Емил Кайкамджозов (изп.директор на „Бон Марин“) поговвоорихме и за смисъла на влагането на средства в изкуството.

репортер: Калина Станева
оператор: Иван Цвятков
постпродукция: Деян Дяков,
фотограф: Михаела Борисова

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)