shutterstock-honey2

Големите тайни на меда (I част)

03 септември 2014

Медът е използван като храна още от пещерните хора. Пчели са отглеждани в древния Египет преди повече от 6000 години. Още тогава е установено, че освен хранителни качества медът притежава и ценни лечебни свойства. В египетски папирус отпреди 3500 години, медът се препоръчва за лечение на бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни заболявания.

Пчелният мед не е регламентиран лекарствен продукт, въпреки това той е доказал своята лечебна сила от хилядолетия.
Пчелните продукти с хранителни и лечебни свойства са пчелният мед, пчелният прашец и пчелното млечице. Те съдържат всички необходими за човека хранителни вещества: въглехидрати, липиди, белтъчини, витамини и минерали. Тяхната биологична стойност се дължи на богатото съдържание на ензими, аминокиселини, антибиотици, хормони и др. Голям брой от тези вещества пчелите получават наготово от лечебните растения. Освен за лечение на някои заболявания, общо укрепване на организма и повишаване на съпротивителните му сили, пчелните продукти и особено медът са подходящи и като ежедневна здравословна храна. Според вида на растенията от които е събран нектарът, медът бива полифлорен (от различни растения) и монофлорен (предимно от един вид растения). Установено е, че медът приема хранителните и лечебни свойства на растенията, от които е получен.

Химичният състав на меда е сложен. Въглехидратите са основният му компонент и съставляват около 95-99% от сухото му вещество. Белтъчините се съдържат в малки количества (0,3-0,5%), но имат голямо значение, особено за организма на децата. От микроелементите най-застъпени са: калций, натрий, фосфор, желязо, хлор, сяра, йод, манган, силиций, алуминий, телур, кобалт и др. В малки количества са установени следните витамини: В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), никотинова киселина, пантотенова киселина, С (аскорбинова киселина). В меда е установено наличие на флавоноиди (0,1%), които влияят върху пропускливоста на капилярите и тяхната чупливост. Те притежават спазмолитично, коронароразширяващо, противовъзпалително и регенеративно действие. Антибиотичните вещества в меда според някои автори имат растителен произход (т.нар. фитонциди) и зависят от растението, от което е получен медът. Според други автори антибактериалната активност на меда се дължи на натрупването в него на водороден прекис.

Проникнали в кръвта, захарите на меда са основен енергетичен материал за мускулите, сърцето и нервната система. Известно е, че при спадане нивото на кръвната захар, намалява както умствената, така и физическата работоспособност. Въглехидратите увеличават количеството на гликогена в черния дроб и с това подпомагат активно обменните процеси в него и детоксикиращата му функция. Тяхното пълно изгаряне освобождава бъбреците от допълнителна дейност и по такъв начин ги щади, като подобрява отделителната им функция и така се улеснява излъчването на отпадни продукти от организма. Съдържащите се в меда витамини, макар и в малки количества, влияят на обмяната на веществата и подпомагат функцията на жлезите с вътрешна секреция.

Полезно е да се консумира мед, но в определени количества: до 100 г дневно. Най-приемливо е това да става 1 час преди лягане или 3 часа след хранене. Медът може да бъде разтворен в топла (не гореща) вода и така да бъде приет от организма. Тъй като медът е богат на ензими, действието му улеснява функциите на храносмилателните жлези. Той подобрява и съня. Пчелният продукт, съчетан с лимонов сок, мляко или билков чай, помага също при простудни заболявания.

fcfbfe4f4a1af4d6eb1f64f8e3134a4d

Медът има чудесни свойства, които се отразяват вълшебно и на кожата. Ако търсите напълно натурален продукт, с който да помогнете на лицето си да се чувства и изглежда по-добре, медът е повече от удачен избор. Опитайте тази маска, която ви предлагаме и няма да съжалявате!

Маска с мед
Измийте лицето и го подсушете добре. Приберете косата си с диадема, лента или фиби. Гребнете от буркана с мед 1 с. л. С върха на пръстите вземайте от лъжицата и го разпределяйте по цялото лице. Слоят трябва да е тънък, тъй като от топлината на лицето медът става още по-течен и започва да се стича по врата и деколтето.
След като сте нанесли мед по цялото лице, започнете да правите потупващи движения с върха на пръстите си. Ще усетите лек вакуум ефект. По този начин ще почистите порите от мръсотията и ще се получи добър пилинг ефект. От движенията медът ще се сгъсти и ще промени цвета си – ще стане бял.
Измийте с хладка вода и нанесете хидратиращ крем. Ще усетите ефекта веднага – само прокарайте ръка по бузите и челото и ще се уверите колко гладка е станала кожата ви.
Маската е подходяща за чувствителна кожа, а също така и за мазна, и проблемна. Тя едновременно почиства и подхранва кожата. За максимален ефект – правете я през ден.

(следва продължение)

текст: Костадин Костов
снимка: tamutimes.tamu.edu и ashleybeautyblog.wordpress.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)