3909378_a3bf29e557d99dfd22fd213f6a910386_x

Голи пред изкуството

18 април 2015

Любителите на изкуството се събличат голи за обиколки на нова изложба в Националната галерия на Австралия, предава сайтът Artprice.

Тази концепция цели да премахне материалната бариера между художници и публика. Първата по рода си изложба, където посетителите се разхождат без дрехи, привлече около 50 души (над 18-годишна възраст) в галерията в часовете след работното й време. Те разглеждаха ретроспективната изложба на Джеймс Търъл, проучваща любовта към светлината и пространството на американския художник.

Друга изложба, за която също се организират подобни голи обиколки, е представена в Канбера. Тези събития са организирани от съвременния австралийски художник Стюард Ринолт, който развежда голите посетители. Той споделя, че това са „освобождаващи“ преживявания.

„Изложбата на Търъл се фокусира върху светлината и плътта, обгърната от светлина, и за това преценихме, че бъде най-добре творбите да бъдат разгледани от посетителите без дрехи, така че и цялото им тяло да може да вземе участие в този експеримент“, споделя още австралийският художник. Билетите за голите обиколки на изложбата вече са напълно разпродадени.

„Това е нова концепция за повечето хора и ние бяхме в състояние да проучим нашия страх и срам от телата ни. Хората бяха малко по-нервни в началото, но след като се съблякоха, започнаха да се усмихват и смеят. Това беше много радостно събитие“, споделя още организаторът.

Един от участниците, който е пожелал да запази своята анонимност е заявил пред австралийските медии, че голата обиколка на изложбата на Търъл, е променила изцяло разбирането му за изкуството. „След като вече си там, просто се присъединяваш. О, мога да разглеждам цял живот изложбите по този начин и вероятно ще ме арестуват някъде“, споделя още той. След обиколката, която продължава около час, групата заедно се наслаждава на напитки, отново без дрехи.

снимка: index.hu

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)