21761688_1141232689312312_8036374791750934175_n

Голяма Задушница – почитаме паметта на мъртвите

10 февруари 2018

В съботния ден срещу Месни заговезни отбелязваме първата Голяма Задушница през годината. Извършва се помен в чест на мъртвите преди Великия пост. На Задушница се посещават гробовете на починали близки. За помена се приготвя „коливо“ – варено и подсладено жито, хляб и вино. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Житото е символ на възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Исус Христос.

Според православния канон е погрешно поставянето на храна на гроба на покойника. Библията отрича това. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този начин се оскверняват гробовете. Душата не яде и не пие материална храна и питие. Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от подавките, да си спомнят за умрелите.

Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се.

Задушниците са винаги в събота, защото в седмичния празничен цикъл, църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.

Столична община осигурява допълнителен обществен транспорт по повод възпоменанието „Задушница“ на 10 февруари 2018 г. Въвежда се временна организация на движението.

Разкрива се временна трамвайна линия с маршрут от ж.к. „Борово“ – кв. „Орландовци“.

Разкрива се временна автобусна линия № 83А (за гробищен комплекс „Бакърена фабрика“) с маршрут – от Зоопарка по маршрута на автобусна линия № 83 до бул. „Ломско шосе“, наляво по бул. „Ломско шосе“, наляво по ул. „Бели Дунав“ и по ул. „Хан Кубрат“ по маршрута двупосочно.

Разкриват се няколко временни автобусни линии.

Временна автобусна линия № 108А (за гробищен комплекс „Бакърена фабрика“) с маршрут – от ж.к. „Люлин – 5″ по стария маршрут на автобусна линия № 108 (в посока ул. „Бели Дунав“ – от бул. „Сливница“ по ул. „Адам Мицкевич“) до ул. „Бели Дунав“, надясно по ул. „Хан Кубрат“, наляво по ул. „Христо Силянов“, наляво по бул. „Ломско шосе“, наляво по ул. „Бели Дунав“ и по ул. „Хан Кубрат“ по маршрута, двупосочно.

Разкриват се и временни автобусни линии за обслужване на гробищни комплекси „Централни гробища“ и „Малашевски гробища“.

Автобусна линия № 18А с маршрут: автостанция „Орландовци“ – гробищен парк „Малашевски гробища“ по маршрута на автобусна линия № 18;

Автобусна линия № 79А с маршрут: надлез „Надежда“, ул. „История Славянобългарска“, ул. „Индустриална“, ул. „Константин Стоилов“, бул. „Ген. Данаил Николаев“, бул. „Владимир Вазов“, ул. „Тодорини кукли“, ул. „Река Велека“ и по бул. „Владимир Вазов“ по маршрута двупосочно;

Автобусна линия № 86А с маршрут: АТ „Малашевци“, ул. „Резбарска“, пл. „Сточна гара“, бул. „Сливница“, обратен завой на ул. „Опълченска“ и по маршрута, двупосочно;

Автобусна линия № 90А с маршрут: автостанция „Изток“, бул. „Ботевградско шосе“, ул. „Александър Екзарх“, ул. „Река Велека“, ул. „Васил Кънчев“ до гробищен парк „Малашевски гробища“;

Пътните полицаи от столичното МВР ще насочват шофьорите къде да паркират около гробищните комплекси. Възможните паркинги са в района на Централни гробища – по платната на ул. „История Славянобългарска“ (старо име ул. „202″) и ул. „Заводска“; в района на гробища „Бакърена фабрика“ – по платната под подлеза на ул.“Адам Мицкевич“; в района на гробища „Малашевци“ – по платната на ул. „Резбарска“ между ул. „Васил Кънчев“ и бул. „Ген. Владимир Вазов“, както и пред централния вход на ул. „Жак Дюкло“.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)