
В съботния ден срещу Месни заговезни отбелязваме първата Голяма Задушница през годината. Извършва се помен в чест на мъртвите преди Великия пост. На Задушница се посещават гробовете на починали близки. За помена се приготвя „коливо“ – варено и подсладено жито, хляб и вино. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Житото е символ на възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Исус Христос.
Според православния канон е погрешно поставянето на храна на гроба на покойника. Библията отрича това. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този начин се оскверняват гробовете. Душата не яде и не пие материална храна и питие. Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от подавките, да си спомнят за умрелите.
Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се.
Задушниците са винаги в събота, защото в седмичния празничен цикъл, църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.
Още по темата
-
Силва Зурлева почина след нелеп инцидент в първите часове на 2020 година
In FOCUSВ първите часове на новата 2020 година, си отиде едно от най-популярните лица в българските ...
-
Вашият хороскоп за 3 и 4 октомври 2017
In FOCUSНа 3 и 4 октомври Луната преминава през водния знак Риби. През тези два дни ...
-
Най-красивите абитуриенти на България 2017 са от Силистра
In FOCUSСлед скандалните визии на абитуриенти в последните години, които в стремежа си към бунтарство и ...
-
Благотворителността е щастие, а то е повече от всичко !
In EVENTS„Благотворителността е щастие, а то е повече от всичко!“ – в това са убедени Весела ...
Остави своя коментар през Facebook