14034778_826264984142419_4393336284922497960_n-880x586

Голяма Задушница – почитаме паметта на мъртвите

22 февруари 2020

В съботния ден срещу Месни заговезни отбелязваме първата Голяма Задушница през годината. Извършва се помен в чест на мъртвите преди Великия пост. На Задушница се посещават гробовете на починали близки. За помена се приготвя „коливо“ – варено и подсладено жито, хляб и вино. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Житото е символ на възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Исус Христос.

Според православния канон е погрешно поставянето на храна на гроба на покойника. Библията отрича това. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този начин се оскверняват гробовете. Душата не яде и не пие материална храна и питие. Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от подавките, да си спомнят за умрелите.

Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се.

Задушниците са винаги в събота, защото в седмичния празничен цикъл, църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)