Голямо българско хоро се изви пред виенската Karlskirche

14 юни 2017

Българските народни танци и народно творчество бяха традиционно основна тема на Международния фолклорен фестивал „Златен Пендар”, който се проведе в австрийската столица от 9 до 11 юни т.г. В програмата бяха включени спектакли на български и чуждестранни фолклорни групи, които представят автентични народни танци, обреди, обичаи и песни.
Фестивалът се организира по инициатива на фолклорна група „Пендари Виена“, със съдействието на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий“, Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ и посолството на Република България в Република Австрия.

MON_4628

Фестивалът бе открит на 9 юни в Театралната зала на БКИ „Дом Витгенщайн” с „Малкият принц“ – предпремиерно представление на театралното студио към Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий“ по Antoine de Saint-Exupéry.
На 10 юни, на същото място, гости и жители на Виена се насладиха на концертна част с представяне на фолклорни песни и танци от страни като България, Австрия, Унгария, Сърбия, Мексико, Парагвай и други.

MON_4640

В последния ден на фестивала – на 11 юни всички участници и гости се събраха на Карлсплац (Karlsplatz), пред прочутата виенска църква „Свети Карл” (Karlskirche), за голямо българско хоро, в което се включиха около 200 човека, включително много австийци и гости на града. Именно на тази кулминационна част днес искаме да ви направим съпричастни.

MON_4643
Там, на Карлсплац ние се почувствахме като у дома, защото България е там, където има и един човек, който се чувства българин. А там, пред Карскирхе имаше стотици български сърца, които туптяха в един ритъм и двойно повече крака, които разлюляха земята в австрийската столица.

MON_4660
MON_4665
Адмирации, българи!

редактор: Пепа Попова
оператор: Антон Хариев
снимки и постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)