Ремонт на Граф Игнатиев

Горд софиянец? Да, ама не съвсем!

09 декември 2018

Знаете ли, че през миналия век да живееш в центъра на София си е било голяма работа (че и по-рано). Тук са били бохемските арт среди и някои от най-легендарните имена на българското изкуство гордо са се поклащали край домовете си… Пейо Яворов, баща и син Славейкови, Лора Каравелова, за родоначалника Вазов какво да говорим?!

Това е проектът за промяната на "Графа". И преди, и сега, по-скоро е като постер към филм на Джеймс Камерън, не реалност...

Това е проектът за промяната на „Графа“. И преди, и сега, по-скоро е като постер към филм на Джеймс Камерън…

Днес, и моя милост живее в центъра на София, че и също често се поклаща покрай дома си. Гордо, едва ли, по-скоро се опитвам да пазя равновесие, че ако не си гледаш в краката, току-виж се озовеш на земята (римата случайно я докарах, няма общо с горепосочените). И като го казвам това и се сещам за онази поговорка, която май скоро няма да спре да е актуална „Хубава работа, ама българска“.

Изцяло според нея, ремонтът на легендарния „Граф Игнатиев“ е към финалния си край… ама не съвсем. Какви са причините тя да изглежда в настоящия си окаян вид и да предизвиква двупосочно смях и сълзи в софиянци, мога само да гадая.

Само стъпвайте внимателно, моля!

Само стъпвайте внимателно, моля!

Дали е шуробаджанащина покрай вече до болка познатата фирма изпълнител „Джи Пи Груп“ (която и преди това е разследвана за нарушения по обществени поръчки), дали манталитетът на българина, който прекарва 4 часа от работното време на кафенце и 4, за да дава акъл на колегите как да бачкат, дали липса на строго проследяване на ремонтните дейности… дето се вика, все тая, важното е, че пак я ос..ахме.

"Преспа" - не че беше по-хубаво, ама усещането някак бе друго...

„Преспа“ – не че беше по-хубаво, ама усещането някак бе друго…

Както се казва, опции има доста и с тях ще се занимава Прокуратурата. Проблемът е, че както винаги някой ще „опере пешкира“, но при следващия ремонт промяна няма да има и колелото ще продължи да си се върти в същата безтегловност.

Градската баня отдавна я няма, но очевидно е в  ход нов проект...

Градската баня отдавна я няма, но очевидно е в ход нов проект…

А пък моя милост си иска Графа.. такъв, какъвто го помня от детските си години… с тулумбичките в сладкарница „Преспа“ или на филм в кино „Славейков“. Това ми липсва, същото онова усещане за София.И да си призная, мисля си, че ако малко повече хора от тези, които управляват столицата, успеят да си го припомнят, току-виж гордостта се върнала. И България пак ще е държава член на Европейския съюз.. почти като сега… ама не съвсем.

(Горд) столичанин: Митко Попов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)