IMGP6023

Господи, пази Кралицата и традициите!

23 септември 2014

Смяна на караула или както англичаните го наричат Guard Mounting е една от безспорните атракции на Лондон. Тя излъчва онова усещане за имперство и държавност, което е изградило имиджа на Великобритания като страната със най-строго и последователно спазвани традиции. Тук всичко е традиция. Непокътната традиция.

Гвардията, която пази Бъкингамския дворец

Гвардията, която пази Бъкингамския дворец

Гвардията, която пази Бъкингамския дворец се нарича  The Queen’s Guard  и е разделена на две отряда: отряда, който е  отговорен за охраната  на Buckingham Palace и  четата, която охранява St. James’s Palace. 

IMGP6037

Всеки ден в 11 часа пред Двореца започва прочутата церемония, която привлича туристи и гости от цял свят, дошли да разгледат и усетят Лондон. Церемонията продължава до 11.30 часаТя се провежда всеки ден от май до юли.

IMGP6173

The Queen’s Guard е командвана от капитан (който обикновено е в чин майор), а всеки отряд е командван от лейтенантПредаването на караула е придружено от оркестър, изпълняващ  традиционните военни маршове,  песни от филми и мюзикъли и дори познати поп песни.

IMGP6149

Всички познаваме как изглеждат униформите им – та нали гвардейците, заедно с червените двуетажни автобуси, такситата и телефонните кабинки са емблема на традиционална Англия и мъгливия Лондон. Кралската гвардия е красива в своите червени туники и рошави шапки от мечи кожи.

IMGP6167

Историята разказва, че до 1660 г. кралските палати са охранявани от местни гвардейци.  До 1689 г. Английският Суверен живял предимно в Palace of Whitehall  и се охранявал от кавалерия.  През 1689, съдът се премества в двореца Сейнт Джеймс, който се охранява от гвардейците. Когато кралица Виктория се мести в Бъкингамския дворец през 1837 г., кралската гвардия поема и нейната охрана, освен тази на Сейнт Джеймс.  И така до днес!  Без промяна!

IMGP6082

И една любопитна подробност:  когато Кралицата е в Бъкингам,  има четири стражи в предната част на сградата. Когато тя е далеч -  там са двама.

IMGP6025

Сигурно всеки от вас, който е посетил Лондон е видял тази церемония. То си е направо задължително.  Днес това събитие е по-скоро забележителност и шоу. Но факта, че толкова грижливо се пази традицията, ме кара да се замисля за ценностите и  вярванията на острова.

IMGP6190

Англичаните можеха спокойно да елиминират гвардейската охрана на Бъкингам, защото за всички е ясно, че тя е парадна, тя не е охраната на Кралицата по същество. Също така можеха да променят униформите или поне да махнат тези рошави шапки в летните топли дни, можеха и да не се занимават всеки ден с това отряд от полицаи да регулира движението около 11 часа през двореца, че и коне, и духов оркестър и…

IMGP6213

Да, ама не! Както би казал един наш легендарен журналист. Великобритания не случайно е Велика Британия. Не случайно това е държавата, чиято вяра в традициите е историческа. Уважението към Кралицата и към традициите на предходните поколения изгражда у англичаните онази база в мисленето и поведението , на която да стъпят здраво  и устойчиво. И отгоре да надграждат. Никога не разрушават – само надграждат, вгледани и вкоренени в миналото и с ясна и енергична визия за бъдещето.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)