„Градското планиране на София през прехода (1990 – 2010)”

„Градското планиране на София през прехода (1990 – 2010)”

08 януари 2018

Представяне на книгата на д-р арх. урб. Жана Стойчева „Градското планиране на София през прехода (1990 – 2010)” ще се състои на 8 февруари 2018 г. от 19:00 ч. в заведението „Abordage” на ул. Веслец 22 в град София.

Вижте още: Сградите на София след Освобождението

Изданието излезе от печат през 2017 г. и включва 408 страници. Издател е Стефан Добрев.

Снимка: д-р арх. урб. Жана Стойчева

Снимка: д-р арх. урб. Жана Стойчева

„Градското планиране на София през прехода (1990 – 2010)” е първата книга у нас, която изследва темата за градоустройствените процеси в столицата през този труден период, в който големите надежди и очаквания бяха последвани от огромни разочарования.

Големият потенциал за развитие на София с настъпването на демократичните промени не се реализира, и за съжаление в много отношения бе безвъзвратно пропилян. Структурата на града, която съществува още от римско време, бе постепенно занемарена, а същевременно най-големите богатства на София – зелените пространства и връзката с Витоша – бяха пренебрегнати за сметка на хаотично строителство и презастрояване.

Корицата на книгата „Градското планиране на София през прехода (1990 – 2010)”

Корицата на книгата „Градското планиране на София през прехода (1990 – 2010)”

Едни от най-големите фактори за развитието на града в този период са приватизацията и реституцията, протекли в много случаи незаконосъобразно и против интересите на жителите на града. Непоследователното и разпокъсано развитие на градоустройствените процеси в София се отразява пряко върху живота на гражданите. В преходния период за жалост се премина от едната крайност в другата – от изцяло държавна собственост се стигна до разпокъсана и удребнена частна, като общественият интерес бе пожертван за сметка на личната изгода. Ако един от главните участници в тези процеси – агенция „Софийски имоти“, бе разпродала голямата маса общинска собственост на реални пазарни цени, сега обликът и структурата на града можеха да бъдат коренно различни.

Книгата на д-р арх. урб. Жана Стойчева представлява солиден научен труд, но и същевременно интересно четиво както за специалистите, така и за широката публика. Авторът професионално и обективно проследява градоустройственото развитие на столицата през периода на прехода и изследва всички останали неразривно свързани процеси на територията на София.”арх. Стефан Добрев

Публикацията подготви Силвия Аризанова

Снимка: Детайл от илюстрациите на книгата „Градското планиране на София през прехода (1990 – 2010)”

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)