14870885357ec527bad59f1048f0ba8713d02cb31a

Градът, в който получаваш безплатна бира ако караш колело

24 октомври 2018

Да се придвижваш еко днес може да ти донесе безплатна бира, сладолед или билети за кино. А как работи това, ще се запитате вие.

В Болоня политиката за чист въздух поощрява хората да оставят колите си и да се придвижват с колело, пешком или с публичен транспорт.  Казват му „Bella Mossa“ или „добра работа“.

През 2017 г., градския архитект Марко Алмадори, решава да направи еко придвижването по-привлекателнo и успява, създавайки интересна система за набиране на точки.

Първата стъпка в тази посока е да се свали приложението ‘Better Points“

Втората: Въвеждате маршрута на своето еко пътуване.

Третата: Получавате точки за това си зелено придвижване.

За първи път успяваме да ангажираме всички хора. Всеки може да реши да остави колата си и да се придвижи с колело или автобус и така да получи отсъпка за определени продукти за доброто си поведение„, казва Алмадори.

Повече от 100 местни бизнеса са се включили в инциативата за ваучери с отстъпка, а хората се състезават помежду си, за да видят кой ще събере най-много точки.

Системата за набиране на точки не е базирана на това колко дълъг е маршрута ви, а на това колко еко пътувания правите.  Пъуването ви се проследява с GPS tracker във вашия телефон, за да се елимират опитите за мамене. Апликацията също така казва колко въглероден двуокис сте спестили с всяко пътуване. Можете да регистрирате до 4 пътувания за ден и така хората трябва да са постоянни в начина си на пътуване, за да съберат достатъчно точки.

 Един сладолед например ще ви струва около 3000 точки, при около 200 за едно пътуване.

„Bella Mossa“ акцията е активна само 6 месеца в годината и е финасирана от Европейския съюз и общината на Болоня.

За последната година „Bella Mossa“ е регистрирала 3,7 милиона километра еко маршрути само в Болоня. Около 16 000 ваучери за отсъпка са получени за този период. Само за първите 3 месеца от тази година 10 000 дущи са се възползвали от приложението.

Източник: ВВС

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)