calculator-1680905_960_720

„Гражданската отговорност“ не е поскъпнала драстично, но трябва да се повиши, обяви Ралица Агайн

18 август 2018

Заради публикациите, че през последните седмици има драстично поскъпване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, ръководството на Комисията за финансов надзор проверила цените и се оказало, че през последните две седмици няма драстично поскъпване. Едни компании през това време са си повишили цените, други – не. Може би е преувеличено да се говори за голямо увеличение, коментира Ралица Агайн, зам.-председател на Комисията за финансов надзор, пише dnevnik.bg.

Тя посочи, че в комисията всъщност са обезпокоени, че премиите на застрахователите по тази застраховка нямат да им позволят да покриват реалните щети при пътни инциденти.

Причина комисията напоследък да заговори за нуждата от поскъпване на задължителната застраховка е тълкувателно решение на Върховния касационен съд, с което обезщетенията при смърт на пътя се разпростират върху всички близки, за които се докаже, че са претърпели емоционални щети – деца, внуци, сестри, братя и т. н.

Затова е много важно застрахователите да събират достатъчно премии, за да са в състояние да изплащат обезщетения за одобрените претенции, посочи Агайн.

Комисията е поискала от компаниите да й предоставят подробна обосновка за очакваните разходи и да посочат какви допълнителни резерви ще заделят, за да могат да изплащат обезщетения след това решение на съда.

Приходите от „Гражданска отговорност“ формират 40% от общите на застрахователите и всеки спад по тази линия може да ги подложи на финансово изпитание, обясни Агайн. Затова застрахователите трябва да формират такива премии, че те да са достатъчни за плащане на обезщетения през всяка от годините, в които това е допустимо от закона. Тя напомни, че искове при такива случаи могат да се предявяват в рамките на 5 г. след инцидента, а ако се водят дела, може да се проточат и до 10 г.

През последната година премиите вече не са били достатъчни, установи наскоро в свой анализ комисията.

Най-малката сума, която биха платили застраховате по щети само за изминалите 5 г., е 200 млн. лв., а по-реалистичната оценка е за 800 млн. лв. допълнителен разход, изчислява комисията. Това е огромен разход за всяка индустрия, посочи Агайн.

Така че има основополагащи причини да се повишава цената на застраховката, посочи тя.

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)