ORG-DSC04457

Грандиозен военен парад за Гергьовден

06 май 2018

България чества Деня на храбростта и на Българската армия и 140 години от възстановяването на армията ни с пищен военен парад в центъра на София.

В него участваха над 1600 военнослужещи, 52 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните и зенитно-ракетните войски, както и 14 хеликоптера и самолета на Военновъздушните сили.

ORG-DSC04592

IMG_7877

Командващ парада беше командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
В началото на парада президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев се поклони пред знамената светини и бойните знамена, след което поздрави полковете, участващи в парада.

20180506_115331

Начело на парада бяха офицерите от военната академия „Георги Раковски“ – най-старото висше военно училище, създадено със закон през 1912 г.
В него участваха още гвардейска част, курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“, военнослужещи от Втора Тунджанска механизирана бригада (Сухопътни войски), представителният блок на Бригадното командване Благоевград, блок от военнослужещи от ВВС, военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби, 68-ма бригада Специални сили, представителен блок на Мобилната комуникационна информационна система от състава на Съвместното командване.

За пръв път във военния парад участва и представителна част от Република Македония – механизиран пехотен батальон от 75 души. Те поздравиха президента по техния военен церемониал.

IMG_0182
В своето обръщение президентът каза, че българите трябва да осъзнаят, че „свободата и суверенитетът не се гарантират с думи и декларации, а се обезпечават с достатъчно сила и доблест, че нехайното отношение към армията подкопава държавността“.

Уважаеми народни представители, представители на политическите партии, адмирали, сержанти, войници. Скъпи сънародници, на Гергьовден отбелязваме деня на храбростта и родната армия. Когато силата на противника ни е сломявала, силата на духа ни е възкресявала дори след векове робство. Свети Георги е символ на храброст. Точно век ни дели от Първата световна война„, приветства той.
До скоро света вярваше, че ужасът от преживяното ще предотврати бъдещи кръвопролития, но те са факт и днес. Има нови рискове, сблъсъци и конфликт. В този свят армията възвръща ролята си на гарант за сигурността. България е стожер на мира и сигурността в обременен с история регион. На съседите си гледаме като на приятели. Днес ще приветстваме на жълтите павета марша на нашите братя – македонци. Българите трябва да осъзнаят, че свободата не се гарантира с документи, нехайното отношение към армията подкопава силата. Моралната криза е факт.
Неотложно трябва да помислим за хората, призвани да пазят България. Ние сме били силни, живели под знака на доблестта и добродетелите. Храбростта не се проявява само на бойното поле. Храброст е да изричаме истината, да браним демокрацията, да възставаме срещу несправедливостта. Благодарност към храбрите! Нашата обща свобода се крепи на върха на тяхното копие. Честит празник на хората с пагони! Да живее България!„, каза Радев.

Речта му бе последвана от химна, изпълнен от военен оркестър и хор и топовни салюти.

Във военния парад участва Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителните блокове с бойните си знамена.

След представителните блокове на парада преминаха в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната българска военна авиация.

ORG-DSC04609

Над площад „Княз Александър Първи“ прелетяха вертолети Ми-24 и АS-532 AL Cougar, военно-транспортен самолет C-27J Spartan, учебните самолети L-39ZA и „Пилатус“ РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

На военния парад бяха представени различни типове бойна техника на въоръжение в Българската армия: танк Т-72, 122-мм самоходна гаубица 2С-1 – „Гвоздика“, бойни машини на пехотата – БМП-1 и БМП-23, 120-мм самоходна минохвъргачка Б1-11 „Сани“, бронетранспортьор /БТР/ 60ПБ, зенитно-ракетен комплекс „ОСА“-AK, 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“, тактически ракетен комплекс „Точка“, бронирани леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес“ G 270, бронирана машина „Хамър“, бойни бронирани колесни машини Commando seleсt и Guardian, пускови установки от зенитно-ракетен комплекс С-300 /SA-10/ и транспортно-зареждащи машини за зенитно-ракетни комплекси С-125 /SA-3/ и С-200 /SA-5/.

IMG_7809

ORG-DSC04371

Традицията да се чества Гергьовден като Ден на храбростта и празник на Българската армия има дълбоки корени, но официално празникът е учреден на 9 януари 1880 г. с указ на княз Александър I Батенберг.
Уникално в цялата европейска история е, че в петте войни, които България води след Освобождението, армията ни не е изгубила в плен нито едно бойно знаме.

1525590964788 (1)

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)