36fbaa92f1b1cca8b863b2670d9bbab7

Границата с Гърция остава блокирана, опашката на Кулата е повече от 20 км

21 февруари 2016

Границата с Гърция остава блокирана за пореден ден, съобщава mediapool.bg. Затворени за движение са всички гранични пунктове – ”Кулата-Промахон“, ”Илинден-Ексохи“, ”Капитан Петко войвода-Орменион“, ”Златоград-Термес“, ”Ивайловград-Кипринос“ и ”Маказа-Нимфея“, съобщиха от МВР.

Гръцките фермери вече месец блокират движението, а изнервените български шофьори отговориха с издигането на контраблокади.

20-километрова колона от ТИР-ове и леки автомобили се е образувала на граничния пункт Кулата.

Повече от 24 часа границата между България и Гърция е напълно затворена. Пропускат се единствено автомобили с деца и тежко болни хора, съобщи Дарик радио.

В събота се проведoха нови разговори между българите и гърците, но не се стигна до съгласие.

Никога не съм виждал такова безобразие и подигравка с България, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски.

По думите му от гръцка страна на срещата са присъствали посланикът на Гърция в България, шефът на полицията на Серес, съветници на посланика, като са се опитали да проведат диалог със самите земеделски производители.

Това е положението, фермерите категорично отказват да си махнат тракторите. За момента границата от тяхна страна е отворена, но те не дават гаранция кога отново ще си сложат тракторите, обясни Московски.

В петък парламентът прие единодушно декларация заради кризата на българо-гръцката граница. С документа депутатите призовават отговорните институции да продължат усилията за решаване на проблема, а Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Гърция.

Вече е депозирана и първата жалба от българи в гръцки съд в търсене на компенсации за нанесените от стачката щети. В следващите дни предстои още фирми да потърсят правата си по съдебен път.

снимка: bnr.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)