991-ratio-grenlandiia

Гренландия се превръща в хитова дестинация за туризъм през 2020

05 март 2020

С несъответстващо име, доста отдалечен, но и все по-популярен, мразовитият остров Гренландия бързо се превръща в новия хит на туристическите дестинации през 2020 г., разказва CNBC.
Преди да планират своите пътувания, повечето посетители знаят малко за тази арктическа дестинация „Гренландия е ледена, докато Исландия е зелена, нали?“ (игра на думи от английското наименование на страните – Greenland значи „зелена земя“, а Iceland – ледена земя).
Вярно е, че Гренландия е земя на айсберги, а един от ледниците на Гренландия е вторият по големина континентален ледник в света.
51
И така, защо такова име?
Много хора знаят старата северна сага. След като бил заточен от Исландия, норвежкият изследовател Ерик Торвалдсон – по-известен като Ерик Червеният – нарича новия си дом „Гренландия“, за да привлече повече посетители. В крайна сметка „зеленото“ звучи по-привлекателно от „ледено“ за много почиващи.
Малцина обаче знаят, че Гренландия всъщност е значително по-зелена около 1000 г., когато викингите следват норвежкия обичай да назовават нещо така, както го виждат.
За съжаление, това е ситуация, която бързо се променя. Поради глобалното затопляне, айсбергите на Гренландия се топят с тревожна скорост. И докато в международните медии е пълно с изображения на отдалечената арктическа страна на чудесата насред леда, пътешествениците започват да виждат Гренландия в нова светлина.
Други намират популярността на близката Исландия за прекалено голяма и с право разглеждат Гренландия като по-спокойна и по-тиха опция.
Изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп за закупуване на Гренландия през август 2019 г. също допринесе за засиления интерес. Гренландия – която не се продава – преживя световен скок в търсенията в Google заради тази идея на президента Тръмп.
original
Държава, която местните наричат Kalaallit Nunaat, Гренландия е „достъпната Арктика“ – страна с едва 56 000 жители. Числеността на туристите изпревари броя на жителите през 2019 г.

Изпълнителният директор и съосновател на специализираната в скандинавски пътувания компания 50 Degrees North, Титсе Стелма, заяви, че компанията отчита 400% ръст на резервациите за пътувания през тази година.
„Гренландия е чудесна алтернатива на Исландия с много по-малко туристи и следователно много по-автентични преживявания“, казва той.
Но имайте предвид, че ваканцията тук не е нискобюджетна.
„Посещението на Гренландия е доста скъпо и полетите са скъпи“, казва Стелма.
За автора на пътешественически новели, журналист и полярен изследовател Дейвид Макгонигал, който е посещавал Гренландия над 20 пъти през последните две десетилетия, датският протекторат винаги е бил изненадващо мирен.

„Има магазини и супермаркети, но цените са високи; хората са приятелски настроени, но и естествено предпазливи“, казва той. „Най-интригуващи са пейзажът и дивата природа.“
greenland-880x525
Какво може да се прави в Гренландия
Не е изненадващо, че повечето посещения в Гренландия минават сред природата. Посетителите се радват на ледената покривка на Гренландия, която е сякаш от друга планета, на плуване с каяк, за да наблюдават един от 15 вида китове, наблюдават айсбергите на ледника Еки и ловят риба сред фиордите.
Обикалянето не е лесно, имайки предвид, че има малко пътища между градовете. Само един от 20 жители притежава кола, като мнозина използват ферибота Сарфак Итук, за да се придвижат (корабът е популярен и за туристи, които искат да се събудят сред айсберги). Полетите с Air Greenland са друга възможност – летят на малка височина и предоставят отлични гледки.

От 70-те населени места на Гренландия само 13 имат писти, което прави хеликоптерите друга популярна форма за транспорт.
Докато повечето посетители се придържат към западния бряг, по-дивият източен бряг е дом на Скорсби – най-големият фиорд в света. Изтокът също е и най-вероятното място да видите полярна мечка.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)