1200px-Medal_Nobel_Peace_Prize

Грета или Тръмп ще грабнат Нобеловата награда за мир?

05 октомври 2019

Сред тазгодишните номинации за Нобелова награда за мир, която ще бъде оповестена на 11 октомври, са американският президент Доналд Тръмп и шведската тийнейджърка активистка срещу промените в климата Грета Тунберг.
Все пак, Лундестад твърди, че никой не трябва да се радва твърде много, че е номиниран. „Много е лесно да бъдеш номиниран. Много по-трудно е да спечелиш“.

Всъщност в историята на престижната награда има много интересни номинации. Преди 80 години, на прага на най-кървавия конфликт в световната история, Адолф Хитлер е номиниран за Нобелова награда за мир, което показва, че буквално всеки може да бъде номиниран, пише АФП.
nobel-prize-579998-810x0
От Фюрера – до Краля на попа, в почти 120-годишната си история сред номинациите за наградата има и такива, които меко казано изглеждат малко странни и невероятни.
Нобеловият комитет приема всички предложения, ако те са изпратени преди крайния срок 31 януари. И докато всеки може да бъде номиниран, не всеки може да номинира. Право да номинират имат парламентаристи и министри от всички държави по света, бивши носители на наградата, някои университетски професори и бивши и настоящи членове на самия комитет. Това обаче е голям брой, повече от няколко хиляди души.
Има толкова много хора, които имат правото да номинират кандидати, така че това не е много трудно“, заяви влиятелният секретар на Нобеловия комитет Олав Ньолстад пред АФП.
През 1935 година италианският диктатор Бенито Мусолини е предложен, иронично, от германски и френски академици само месеци преди инвазията в Етиопия. Като един от победителите във Втората световна война, руският лидер Йосиф Сталин също е номиниран и то два пъти – през 1945 и 1948 година.
След като мине крайният срок и всички номинации са приети, само малка група остават в списъка, който Нобеловият комитет и съветниците му разглеждат.

През последните две десетилетия, броят на кандидатите скача драстично и днес надминава 300, така че не е изненадващо, че в него има и странни имена
Списъкът с кандидатите се пази в тайна в продължение на най-малко 50 години, но номиниращият може да оповести публично избора си. Дали номинацията е странна или не е въпрос на гледна точка, но някои предложения със сигурност ще накарат хората да вдигнат озадачено рамене.

През 2001-ва година, е номиниран спортът футбол, представен от Международната футболна федерация ФИФА.
Поп идолът Майкъл Джексън също е номиниран през 1998 година. Въпреки че по това време обвиненията за сексуално посегателство над деца все още не са излезли на бял свят, посланието на Краля на попа „да излекуваме света“ не впечатлява Нобеловия комитет. „Румънските парламентаристи, които предлагат Майкъл Джексън, смятат номинацията за много сериозна, но тя не е била обсъждана от Комитета“, казва Лундестад.
Но през 2001-ва, допълва историкът, не се смяташе за невъзможно известни музиканти с кауза, като Боб Гелдоф, Боно или Стинг един ден да получат престижното отличие. „Имената на певци редовно се появяват, но това е нова тенденция“, обяснява Олав Ньолстад.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)