Гърция

Гръцката икономика на ръба на колапса

10 юли 2015

Докато Гърция върви към крайния срок в неделя за постигането на споразумение за спасителния сделка или бързо излизане от еврозоната, единственото сигурно нещо е това, че икономиката й е вече на ръба на колапса. Бизнесът и хуманитарните организации предупреждават, че социалните и търговски щетите може да стане още по-сериозни и дълготрайни, ако Гърция и международните кредитори не успеят да договорят нов спасителен пакет“, пише „Ню Йорк Таймс”В Гърция вече има хуманитарна криза, и ние ще трябва да се подготвим за още по-сериозни последиците, ако сделката се провали”, казва Никитас Канакис, председателят на борда на директорите на клона на Лекари на света в Атина. „Не съм сигурен колко трябва да се гордеем с това, че ще позволим завръщането на социалното унищожение в Европа„, добавя той. 
Банките остават затворени и правителството почти е свършило парите. Гърция се оказа изолирана от международната икономика – голям проблем за страна, която разчита на внос за 65 процента от своите стоки.Товарни контейнери с храна, лекарства и други битови стоки започват да се трупат по доковете в Пирея, международното морско пристанище до Атина, защото контролът върху капитала затруднява или прави невъзможно разплащането с доставчиците. „Нищо не можехме да направим, за да се подготвим за ситуация като тази”, каза Никос Манисотис, който ръководи Nikos Manisoitis & Son, семейна фирма- вносител на подправки и сушени стоки, като макаронени изделия и храни за домашни любимци, основана преди 95 години от дядо му. Чувстваме се като заложници. Не можем да си вземем парите от банките. Страхуваме се, че сме на път да изгубим всичко”, казва още той. Манисотис, който е и президент на местната бизнес група, Асоциацията на търговците на Пирея, казва, че някои вносители на пристанището се качват на самолета с до 60 000 евро в брой всеки ден, за да отидат до Великобритания, Германия или друга европейска страна, за да се разплатят с доставчиците си. Това се е наложило, обяснява той, за да се заобиколи наложения от правителството капиталов контрол, който е в сила от 28 юни. 

20150710.wzxahfyoxy
Живеем както преди 60 години“, каза Манисотис, имайки предвид мрачните години, които последваха Втората световна война и гръцката гражданска война. Въпреки че на Гърция се падат само 2% от икономиката на еврозоната, последиците от така наречения „ефект на доминото”, при който една страна даде тон за излизане от еврозоната, могат се окажат непредсказуеми, особено ако това се случва по едно и също време с резкия спад на китайския фондов пазар.

Пет години на икономическа криза вече оказаха своето влияние върху Гърция, отслабвайки стабилната средна класа и принуждавайки десетки хиляди малки и средни предприятия да затворят врати. Бизнесът не знае как да се подготви за ситуацията, в която Гърция трябва да започне да функционира с така наречените хартийки „длъжник съм ти” или да се върне към драхмата. 
Тази каскада от събития, може да започне веднага, след като в понеделник, ако не се стигне до спасителен и Европейската централна банка прекрати помощта си, поддържала живи в последните месеци гръцките банки.

данни: Ню Йорк Таймс
снимки: Ройтерс

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)