1538724_187847721414385_374180243_n-880x583

Гръцката църква: Йогата е абсолютно несъвместима с християнската вяра

09 юни 2020

Гръцката православна църква (ГПЦ) обяви йогата за „абсолютно несъвместима“ с християнската вяра, съобщава британското издание The Times, цитирано от „Фокус“.
YogaLingo-880x456
Светият синод постанови, че практикуването на йога не е физическо упражнение, а „фундаментална част от индуистката религия“.

Според данните на Международната организация по йога около 300 милиона души по света практикуват йога, а милиони хора правят това, за да поддържат форма и да се освободят от стреса по време на изолация.
Както припомня изданието, Гръцката православна църква не издига глас за първи път срещу йогата. Миналата година Арголойският митрополит Нектарий проведе събитие, на което предупреди множеството срещу „опасностите“ от източната практика, като отбеляза: „Изповядваме се на Бога. Това е същото, което правят хората, докато правят йога“.
IMGP9668
The Times пише, че и по-рано йогата е ставала обект на религиозни спорове, но въпросът дали тя е индуистка практика остава спорен. Йога позите наистина съдържат елементи от духовната практика, а комплексът асани „Поздрав към слънцето“ се отнася до ритуала за поздрав на индуисткия бог на слънцето.
Въпреки това през 2015 г. съд в Калифорния, който разглежда случая дали йога е религиозна практика и дали тя може да бъде разрешена в училищата, постанови, че ако йога практикуващият не придава религиозно значение, то не се явява такова.

Фокус

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)