Гръцка яйчено-лимонова супа Авголемоно

10 април 2017

Това е най-популярната супа в Гърция. Името Авголемоно, буквално означава – яйце и лимон. Това са и двете най-важни съставки на супата. Обикновено се приготвя с истински бульон от пиле. Може разбира се да се приготви и с бульон, който се разтваря във вода, но вкусът на супата тогава определено се променя. Може да я украсите с няколко резена лимон и да сервирате с пресен хляб.

2013-01-23 12.32.00

Необходими продукти:
1.5 л. пилешки бульон
100 гр. ориз
3 бр. яйца
1 лимон
черен пипер и сол на вкус на вкус

2013-01-23 12.27.26

Начин на приготвяне:
Изсипете пилешкия бульон в тенджера и го загрейте до завиране. Добавете предварително измития ориз и оставете на котлона докато се свари. В купа разбийте яйцата и към тях прибавете изцедения сок от един лимон и малко студена вода. Добавете малко количество от горещия бульон с непрекъснато разбъркване, за да не позволите на белтъците да се пресекат. Ако е необходимо повторете със същото количество. Отстранете тенджерата от котлона и добавете бавно и с непрекъснато бъркане яйчената смес. Подправете с черен пипер и сол на вкус.

текст: Юлия Ясенова
снимки: tasteadvisor.blogspot.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)