melaxrini-karidopita-paradosiaki-1

Гръцки орехов пай Мелахрини каридопита

11 февруари 2019

На гръцки език „мелахрини́“ (μελαχροινή) означава „брюнетка“, а „каридо́пита“ (καρυδόπιτα) – орехов пай.

Необходими продукти:
грис – 240 г фин, пшеничен
брашно – 70 г бяло
натрошени орехи – 1 ч.ч. смлени
яйца – 6 бр.
захар – 150 г
олио – 70 мл
бакпулвер – 2 ч.л.
ванилова захар – 2 пакетчета
канела – 1 ч.л. смляна
карамфил – 1/3 ч.л. смлян

За сиропа:
вода – 4 ч.ч.
захар – 350 г
какао – 60 г
лимонов сок – от половин лимон

Начин на приготвяне:
Разбийте на пухкава пяна яйцата със захарта. В купа пресейте брашното, добавете гриса, смлените канела и карамфил, както и бакпулвера и ваниловата захар. Хубаво разбъркайте съставките, за да се смесят равномерно. Добавете на части сухата към мократа смес. Добавете олиото и отново разбъркайте. Накрая добавете и смлените орехи, объркайте хубаво да се разпределят равномерно в сместа. Намажете тава с олио и поръсете с брашно. Сипете сместа в тавата и изпечете на 180°C за около 40 мин – до суха клечка. При готовност извадете сладкиша с грис и оставете да се охлажда. Направете сиропа, като сипете водата, захарта, какаото и лимоновия сок в подходящ съд на котлона. Загрейте да кипне и варете около 5 мин. Нарежете полуизстиналия сладкиш на квадратчета, триъгълничета или по избор и залейте с горещия сироп. След като се охлади, приберете сиропирания сладкиш в хладилника за една нощ.

текст: Нина Иванова
снимка: Roulasmera.gr

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)