шлем

Гръцки шлем откриха на Таманския полуостров

14 май 2018

Учени от Института по археология към Руската академия на науките откриха гръцки бронзов шлем от коринтски тип при археологическо проучване на погребения от V век пр. н. е. на Таманския полуостров в Краснодарския край. Такива шлемове са носили воините във времето на класическа Гърция и с тях са изобразявани атинския военачалник и политик Перикъл и богиня Атина. Това е първата подобна находка в Северното Черноморие.

„Шлемът принадлежи към коринтския тип и датира от първата четвърт на V век пр. н.е. Единственият подобен шлем на територията на бившата Руска империя е открит в средата на XIX век в Киевска губерния в могила при село Ромейковка. Досега в гръцките градове по Северното Черноморие не са откривани такива шлемове” – съобщава ръководителят на екипа Роман Мимоход.

Общия вид на погребението на конника, където е открит гръцкия шлем Снимка: Инститита по археология към РАН

Общия вид на погребението на конника, където е открит гръцкия шлем
Снимка: Института по археология към РАН

Сочинската експедиция на Института по археология под ръководството на Роман Мимоход вече трета година извършва разкопки на некропола „Волна-1“. Той се намира на 4 км северно от село Волна в югозападната част на Таманския полуостров. Това поселение е възникнало в периода на късната бронзова епоха и за времето си е било доста голямо. В периода на колонизизация на Северното Черноморие – от VI век пр. н.е. и до втората четвърт на IV век пр. н.е., на това място е съществувал гръцки полис. Екипът е изследвал повече от 600 погребения на негови жители по време на проучванията си.

Еволюция на гръцкия шлем от VІІІ до V век пр. н.е. Снимка: Инститита по археология към РАН

Еволюция на гръцкия шлем от VІІІ до V век пр. н.е.
Снимка: Института по археология към РАН

През онази епоха значителна част от Таманския полуостров е влизала в състава на Боспорското царство – елинистична държава, владееща територии от двете страни на Керченския пролив. Предполага се, че този, на когото е принадлежал шлема, е загинал в битка.

Амфора, намерена в погребението Снимка: Инститита по археология към РАН

Амфора, намерена в погребението
Снимка: Института по археология към РАН

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимка: Намереният шлем, тип коринтски в некропола „Волна-1“/Института по археология към РАН

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)