1440_Hedy-Lamarr

Гугъл отбелязва 101 години от рождението на Хеди Ламар

09 ноември 2015

Днес Google искат да привлекат вниманието ни към една впечатляваща личност, която винаги е била символ на красота и изящество, но също на актьорски умения и таланти в разнообразни сфери, сред които дори и науката, информира digital.bg. Хеди Ламар е популярна актриса, която е родена на днешната дата през 1914г. и е взела участие в култови за времето си кино ленти като Аlgiers (1938), I Take This Woman (1940), Comrade X (1940), където си партнира с Кларк Гейбъл, Come With Me (1941) и много др. Нейната поразителна външност и екзотична осанка е причината тя да бъде наречена от Макс Рейнхардт и доста любители на филмовото изкуство „най-красивата жена на Европа“, като именно тя е мотива зад днешното интересно лого на началната страница на Google.

Хеди Ламaр e не само легенда на европейското и американското кино, но и всестранен талант, който дори патентова преди десетилетия технологии, които са ключови за функционирането на съвременните мобилни устройства. Едно от най-запомнящите ѝ се участия е във филма Еcstasy (1953), където грабва вниманието на аудиторията с нетипичното си либерално поведение за консервативното тогава общество. Няма да е пресилено да кажем, че Ламар определено е една от най-обичаните кино звезди през 30-те и 40-те години на миналия век, която си спечелва стотици милиони фенове по цял свят с касовите филми, в които участва през този период.

huhjh74nbdj89jpg

Въпреки невероятната си кариера и огромното внимание, което тя предизвиква сред зрителите в даден момент от своя живот тя взема важното решение да започне да търси своето поприще другаде. По време на Втората световна война заедно със своя приятел Джордж Антейл, който е композитор започват да използват принципите, по които работи пианото, за да разработят ефективен начин, с който да се противопоставят на метода, по който германските подводници са подслушвали радио сигналите на съюзниците. Странно или не усилията им се оказват успешни и те успяват да лицензират на свое име технология с името „Frequency Hopping“ с патент 2 292 387 от 1942г. в съответното бюро в САЩ и в него е описана технология за разширяване на спектъра и т.нар. „скок на честотата“, с който двамата също придобиват голяма популярност.

Идеята им е с нея да позволят на американските въоръжени сили да управляват с радио сигнали своите торпеда, като те се изпращат на една от 88 различни честоти, които символизират същия брой клавиши в пианото. По този начин вражеските опити да се разбере къде са насочени те се обричат на провал, тъй като те трябва да слушат всички тях, което налага много допълнителни ресурси и човешка сила, за да се направи. Технологията на Ламар и нейния колега не се използва преди 60-те години на миналия век, но нейните предимства не могат да се оспорят и много учени са признали, че именно тя е основата, на която са базирани днес популярни стандарти за комуникация като CDMA мрежи, GPS, Wi-Fi и Bluetooth.

снимки: hedylamarr.org и google

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)