InaGarten_CreamofFreshTomatoSoup_H

Гурме от „остатъци“ (част II)

01 април 2016

Продължавам с идеите си за какво бихме могли да използваме остатъците от храни.

От сварените или печените картофи, сварен грах, царевица, броколи, аспержи, брюкселско зеле, спанак, моркови, пържен/варен боб, леща, печени чушки, мариновани/печени гъби, спокойно може да сътворите една крем супа. Изсипете всичко в тенджера с малко мляко и бульон, и оставете да поври, докато започнат зеленчуците да се разкашкват. Вкарайте пасатора вътре или сипете всичко в блендера и смелете на гъст крем. Ако трябва, добавете още течност – мляко или бульон. Овкусете с пресован чесън, сол, смлян пипер, червен пипер или куркума на прах. Посипете върху крем супата парченца сирене и ситно нарязано сварено яйце, нарязан лук, малко зехтин, а може и хлебни крутони – запържвате залъци стар хляб в малко масло, овкусявате ги с чесън на прах или други подправки и воала (на горната снимка)!

Винаги след коктейлите и големите партита остават недоизядени цели плата сирена, кашкавали, а някои, понеже са забравили да ги покрият, направо не стават за нищо – толкова са сухи. Ще ви дам идеи как да ги претворите отново в нещо вкусно.

29304_cheese_fondue

Фондю от сирена – хубавото е, че не ви трябват конкретни сортове, а всичко върши работа. Запържете няколко скилидки пресован чесън, добавете 1 сл брашно в краве масло и като почервенее, изсипете 2 чаши бяло сухо вино и разбъркайте добре, да не останат бучки брашно. Намалете котлона и прибавете остатъците сирена и кашкавали, нарязани на кубчета. Бъркайте добре, да не загори и когато сирената започнат да се разтопяват, прибавете малко течна сметана. Оставете на слаб огън, като бъркате от време на време, до получаване на гладък, средно гъст сос. Овкусете със смлян бял пипер, настъргано мускатово орехче и прехвърлете в съд за фондю. Предварително подгответе кубчета стар хляб и достатъчно вилици за гладните гости. Кубчетата се топят във фондюто и с тях се пие хубаво червено вино.

(следва продължение)

текст: Мариела Нордел
снимки: foodnetwork.com, chowhound.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)