FN_Aaron McCargo Jr. Buffalo Chicken Cheese Balls.tif

Гурме от „остатъци“ (част III)

05 април 2016

Надявам се, че съм ви полезна с тези идеи и съвети, които започнах да ви давам! Не забравяйте, че любовта на мъжа минава не само през стомаха му, но и през портфейла – ще оцени, че сте спестовна домакиня. Ако не той, със сигурност свекървата!

Топчета от сирене: Настържете всички остатъци – сирена, кашкавали, става и с пушено сирене. Омесете ги с малко течна сметана, крема сирене докато станат на хомогенно „тесто“. Направете малки топчета. Има два начина да ги поднесете – студени или топли. Студените ги прекарайте през мед, разбъркан с малко вода, после ги оваляйте в ситно нарязан див лук или червени люти чушки, става вкусно, ако ги овъргаляте и в счукани пипери – розов, лимонов, бял… или пък в смлени ядки. Другата част от топчетата оставете в хладилника да стегнат, после ги прекарайте през малко брашно, разбито яйце и на края оваляйте в галета – пържете във фритюрник или силно сгорещено олио в тенджерка. Не им трябва много време, колкото да се зачервят от вън и вадете веднага, за да не ви се разтекат от вътре.

Какво да правите с остатъците от кифли, козунаци, питки, кексове? Дори и да са поизсъхнали, това да не ви притеснява. Нарежете ги на средно големи парчета и ги залейте с мляко. Изчакайте съвсем да омекнат и ги разбийте с миксера да ви се получи средно гъсто тесто. Добавете 6 разбити яйца с 1 к.ч. захар и 1 пакетче ванилия до побеляване. Изсипете и 1 ч.л. бакпулвер, разбъркайте и 1 ч.ч. настърган бял шоколад и омесете всичко на средно гъсто тесто като за кекс и изсипете във форма за печене. Сложете в предварително загрята на 190 С фурна, печете 5 мин и намалете на 175 С, оставете до зачервяване. Готовият пудинг наръсете с амарето или друг коняк и филетирани бадеми. Поднесете с разбита на твърда пяна животинска сметана с малко ванилия и захар на вкус, и полейте с карамелен сос: В тенджерка загрейте 1 ч.ч. захар до разтопяване, бъркайте непрестанно с шпатула и постепенно прибавяйте течна сметана до получаване на средно гъст карамел.

торта-шарлота

Ако решите да се върнете във времето на нашите баби и да приготвите не пудинг, а така популярния по тяхно време десерт Шарлота, използвайте почти същите продукти, но ги съчетайте по следния начин: Намаслете кръгла и обла огнеупорна форма и наредете нарязаните на шайби стари кифли, козунак, питка, каквото там ви е останало – „облепете“ стените на формата с остатъците. Намажете ги с конфитюр от ягоди, малини или каквото харесвате и наредете втори пласт от шайби. Върху него вместо конфитюр, може да сложите плодове от компот, които пак покривате с парчета стари сладкиши, и така, докато запълните форма. Залейте с разбитите 4 яйца с малко мляко, ванилия и захар. Добре е да не пълните до горе, а да оставите 2-3 пръста празно пространство, защото, когато ви се загрее Шарлотата, ще набъбне. Сложете формата в тавичка с вода и печете на 150 С до готовност.

текст: Мариела Нордел
снимки: foodnetwork.com, bmsfood.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)