croquetas

Гурме от празничните „остатъци“

02 януари 2018

Грехота е да се хвърля храна, особено в тези трудни времена, дори и да сме богати. С малко въображение, моят богат опит от Куба, където от нищо нещо правехме и жените там не сме готвачки, а химички, ще ви предложа какво да направите с остатъците от празничната трапеза. Ще ви покажа, че гурме не означава непременно скъпи или пресни продукти.

Българинът си е свикнал на празник да не сяда на масата без месце! Сигурна съм, че поне половината от българските домакини след посрещането на Новата година ще имат артисали меса. Не ги претопляйте! Има няколко трика как от едно ядене да се направи нещо съвсем ново. Независимо дали сте сготвили агнешко, риба, телешко, пилешко или свинско, това е перфектната основа за крокети. Гарантирам ви, че всички в семейството ще ги харесат, а най-вече децата.

Смелете с мелничка или в блендера сготвеното и почистено от кости, кожи, месо и една глава лук – ситно нарязана, и предварително изпържена в малко мазнина до златисто. Може и да прибавите скълцан чесън, ако обичате по-пикантно. Трябва да ви се получи консистенция като твърда паста. Запържете в тиган с масло 2-3 с.л. брашно и постепенно наливайте, като бъркате непрекъснато, затоплено мляко до получаване на гъст сос Бешамел. Овкусете със сол, смлян бял пипер, лимонов сок и оставете да се охлади. Смесете с „каймата“ соса, добавете 1 яйце, ако ви се намира и стар кашкавал, настържете, и също го размесете вътре. Овкусете с няколко с.л. ситно нарязан пресен магданоз и омесете всичко на хомогенна маса, която трябва да престои в хладилника няколко часа. От охладеното „тесто“ оформете малки кебапченца или топчета, овъргаляйте последователно в брашно, разбито яйце и галета, и пържете във фритюрник или в тенджерка с обилно количество и силно загрято олио. Поднасят се топли със следния сос „Айоли“: Разбъркайте 1 к.ч. майонеза с 1 ч.л. пресован чесън, сол на вкус, малко смлян, червен пипер или 1 пакетче шафран (на горната снимка).

DSC02818

Какво още може да направете от остатъци парчета месо и печени зеленчуци? Избистрен бульон консуме – едно много елегантно топло предястие, а защо и не направо основно! След празничните дни имаме нужда от диета и разтоварване.

текст: Мариела Нордел

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)