bejanci-cr

Гърция е готова да пази България по море от бежанци

27 юли 2016

Министърът на националната отбрана на Гърция Панос Каменос е изразил готовност да подкрепи евентуално искане от България да се засили присъствието на НАТО в акваторията на Черно море за предотвратяване на бежански потоци, ако евентуално се насочат към страната ни, пише mediapool.bg. Това каза министър Николай Ненчев вчера в съвместно изявление след срещата си с министър Каменос, който е на официално посещение у нас.

Министрите са се договорили и за провеждане на съвместно учение между специалните части на двете страни на българо-гръцката граница.

Двете страни ще кандидатстват заедно и по различни програми за засилване на сътрудничеството и обезопасяване охраната на българо-гръцката граница.

„Ясно е, че бежанците не искат да останат нито в България, нито в Гърция, трябва да бъде напълно ясно на нашите съюзници в ЕС и НАТО, че подпомагането на двете страни е много важен фактор и за другите страни от ЕС и НАТО“, каза гръцкият военен министър.

Той посочи, че двете страни ще поканят на техни общи учения представители от НАТО.

Ненчев посочи от своя страна, че двете министерства ще излъчат контактни групи, които да обсъждат конкретни въпроси на сътрудничество, свързани главно с охраната на границата и сътрудничеството в отбранителната индустрия.

снимка: front.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)