weed-2517251_960_720

Гърция издаде първите лицензи за отглеждане на канабис за медицински цели

20 ноември 2018

Гърция издаде първите лицензи на частни компании за отглеждане на канабис за медицински цели в страната, съобщава Ройтерс. Гърция легализира канабиса за медицински цели миналата година и през март отмени забраната за неговото отглеждане и производство. Два лиценза бяха предоставени, а още 12 ще бъдат издадени до края на тази година, посочи Министерството на икономиката и развитието.

Има огромен интерес, основно от Канада и Израел, някои от тях (потенциалните инвеститори) са много големи, заяви на пресконференция заместник-министърът на икономиката Стергиос Пициорлас. В отговор на въпрос той изтъкна, че не се разглежда легализиране на канабиса за развлекателни цели. Пициорлас каза, че първите продукти от медицински канабис се очаква да се появят на пазара след около 12-18 месеца. Производството е основно ориентирано към износ, посочи той.

Вижте още: Кристиано Роналдо остави 20 000 евро бакшиш в Гърция

Предполага се, че хиляди пациенти в Гърция използват канабис за редица сериозни медицински състояния, въпреки че властите нямат точни данни, отбелязва агенцията. Продуктите, съдържащи канабис за медицински цели, ще бъдат достъпни с рецепта в аптеките. Те няма да се субсидират от държавната здравно-осигурителна система, посочи министърът на здравеопазването Андреас Ксантос.

Първите лицензирани оранжерии за канабис ще бъдат в Лариса (Централна Гърция) и в Коринт (в района на Пелопонес).

Снимка: Pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)