zx860y484_3077479

Данаил Кирилов: Няма да се развалят приватизационни сделки

14 ноември 2017

При положение, че се приеме предложението на ГЕРБ да се промени конституцията и падне давността за престъпления, свързани с раздържавяването, при последвалите процеси няма да се иска разваляне на приватизационни сделки, а ще се търсят наказания за виновните за неизгодните такива. Това уточнение направи днес по БНТ председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Той поясни, че няма как да се развалят сделки, при положение че в някои случаи предприятията вече ги няма, а в други те са препродадени. „Промяната в конституцията не дава основания за действия. Не се бъркаме в гражданския оборот“, обяви пред „Нова телевизия“ и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя обясни, че ако впоследствие се докаже, че има извършено престъпление, се преминава към отнемане на имуществото и т.н., като се използват разпоредбите на Наказателния кодекс.

Кирилов от своя страна подчерта също, че няма да има и нови процеси по отношение на сделки, за които съдът вече се е произнесъл. Коментирайки темата по Би Ти Ви, депутатът от ГЕРБ Тома Биков уточни, че инициативата за започване на разследвания на приватизационни сделки се оставя на съда и прокуратурата, но и ГЕРБ щяла да подадат конкретни сигнали.

Попитан защо се иска промяна на конституцията, а не на Наказателния кодекс, Кирилов посочи, че това е така, защото се взима предвид предишният опит за отпадане на давността. Става дума за престъпленията по време на комунизма, като през септември 2015 година депутатите приеха да няма давност, но Конституционният съд отхвърли текстовете като противоречащи на основния закон на страната.

Дневник

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)