ghbul

Дарина Павлова продаде „Гранд хотел България” на вносителя на „Лаваца“

29 септември 2016

Дарина Павлова продаде емблематичния „Гранд хотел България” – един от най-специалните софийски хотели, останал под нейно владение след убийството на съпруга й Илия Павлов, основател на „Мултигруп“.
Купувач на топимота, разположен на бул. „Цар Освободител” (на жълтите павета) е фирма „Софсток инвест” на бизнесмена Мирослав Печев. Той е известен като вносител на кафе „Лаваца” и собственик на „Парк хотел Витоша” в Студентски град. Официална информация за цената все още няма, но по неофициални данни е между 12 и 18 млн. евро.

3015

„Гранд хотел България” е построен през 1934-37 г. след конкурс за изграждане на Доходна сграда на Чиновническото застрахователно дружество (наследено от ДЗИ). Самото дружество, което се явява и първи собственик на имота, е разположено в красивата съседна сграда на ъгъла на бул. „Цар Освободител” и ул. „Г. Бенковски”.

Зданието е дело на прочутите архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов и се дава като пример за модернизма в българската архитектура между двете световни войни. Белковски е проектирал и Телефонната палата на ул. „Гурко”, къщата на Мушанов на ул. „Московска” и др. знакови сгради.

Легендарен е и Ресторант България – част от имота. Ресторант „България“ е част от старата история на гр.София и функционира от 1937 година. По време на бомбандировките, сградата е частично разрушена и след това е възстановена в сегашния си вид. За времето си ресторанта и хотела са били единствените модерни заведения, предлагащи първокласни услуги на европейско ниво и подбрани специалитети, характерни за най-изисканите ресторанти в Стара Европа. Непосредствената близост на сградата с Царския Дворец, прави възможно (и наложително) прокопаването на подземен коридор между двете сгради с цел да се повиши безопасността на царя.
Ресторанта е бил посещаван от елита на нацията, който и днес се връща, запленен от блясъка и лукса,който е царял в ресторанта и хотела. Днес е загубил блясъка си, но легендата остава.

hotbg

„Гранд хотел България“ се състои от две части. В хотелската се включват рецепция, мецанин, пет етажа със стаи и апартаменти плюс последен административен етаж с 20 помещения. Тази част не работи от години, след като беше затворена на реновация, която така и не се случи.

В ресторантската част попадат виенската сладкарница, която остана винаги отворена при ерата Павлови, мецанинът, където са известните Червен салон, зала „Десислава” и Овална зала, както и сутеренните нива, в които се помещаваше култовата дискотека от 90-те години „Карамба”.

Новият собственик Мирослав Печев направи голям удар преди години, като започна внос от Италия на кафе „Лаваца” и постепенно го превърна в една от най-популярните марки у нас. Основната му фирма „Софсток” е представител за България и на алкохолни напитки като ром Bacardi, Martini, уискито Dewar`s, водките „Русский стандарт” и Gray Goose, чай „Туинингс”. За 2015 г. дружеството има 60,3 млн. лв. приходи и 7,7 млн. лв. печалба.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)