Brunsviger_1074

Датски бриош

01 февруари 2019

Необходими продукти:
брашно – 500 г
прясно мляко – 300 мл
яйца – 2 бр.
захар – 40 г
мая – 20 г жива
сол – 1 щипка
ром – 1-2 с.л.
масло – 75 г
олио – за намазняване на ръцете

За заливка:
масло – 150 г
кафява захар – 150 г

Вижте още: Картофено-яйчен кейк по датски

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 150 мл от млякото с една лъжица захар. Оставя се за 7-8 минути да шупне. Яйцата се разбиват леко със захарта, щипка сол и останалото мляко. Към тях се сипва маслото – разтопено, но не горещо. Сипва се и шупналата мая. Пресява се брашното и се бърка/замесва всичко с миксер с приставки за тесто, тъй като с ръце би било трудно да се обработи такъв вид меко, лепкаво тесто. Месенето с уреда продължава от 5 до 8 минути. Както си е в купата тестото за бриоша се покрива с кърпа и се оставя да втаса в топло помещение за 1 час, след което отново се премесва за 1-2 минути и се разстила в кръгла тавичка с 28 см диаметър и покрита с хартия за печене. С показалец се правят леки вдлъбнатини и отново се оставя да втаса и бухне хубаво за около 1 час и 20 минути на топло. Фурната се загрява до 200 градуса. Маслото и кафявата захар се поставят на много слаб огън, колкото да се разтопи маслото, а кафявата захар да си остане на кристалчета. С тази захарно-маслена смес се залива обилно бухналият бриош. Внимава се да не се правят резки движения и силно разтърсване на тавичката, защото тестото в много чувствително и би спаднало. Пъха се внимателно в загрятата фурна и се пече 25-30 минути или до тъмно златист загар. Готовият датски бриош се изважда от тавата и се оставя да изстине върху решетка. Може да се консумира и леко топъл, когато уханието на масло е най-силно.

Текст: Йорданка Ковачева
Снимка: Drkoch.dk

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)