Да заложим преди Оскарите - кои са нашите фаворити?

Да заложим преди Оскарите – кои са нашите фаворити?

20 февруари 2015

До тазгодишното издание на най-престижните награди в света на седмото изкуство – Оскарите остават броени дни, но прогнозите за това кой ще е големият печеливш и кой – големият губещ се увеличават с всеки изминал час. Безспорно, сред номинираните има и явни фаворити за отличията, но историята е доказала, че не всеки път се съобразява с тях и най-явният пример за това е церемонията през 1986 г., когато „Пурпурен цвят“ на Стивън Спилбърг не печели нито една статуетка, независимо, че е номиниран в цели 11 категории. Дали и този път считаните за победители „Бърдмен“ и „Гранд хотел Будапеща“ ще останат с празни ръце? Ето и собствените ни прогнози за най-важните категории:

Да заложим преди Оскарите - кои са нашите фаворити?

Най-добър филм
Номинации: „Американски снайперист“, „Игра на кодове“, „Бърдмен“, „Гранд Хотел Будапеща“, „Селма“, „Юношество“ (На Горната снимка – Бел. Ред.), „Теорията на всичко“ и „Камшичен удар“
Прогноза: И тази година, конкуренцията тук е повече от ожесточена и бихме заложили на три заглавия, които са сериозно в битката – „Бърдмен“, „Игра на кодове“ и „Юношество“. Имайки предвид, че Академията обича да се съобразява с критиката обаче, а и Boyhood засяга социално значими теми (плюс факта, че триумфира със „Златен глобус“) бихме заложили именно на драмата на Ричард Линклейтър.

RichardLinklater_BestDirector

Най-добър режисьор:
Номинации: Бенет Милър за „Ловец на лисици“, „Алехандро Гонзалес Иняриту за „Бърдмен“, Ричард Линклейтър за „Юношество“ (На горната снимка – Бел. Ред.) , Уес Андерсън за „Гранд Хотел Будапеща“ и Мортен Тилдум за „Игра на кодове“
Прогноза: Спорът тук най-вероятно ще се води между Ричард Линклейтър и Алехандро Гонзалес Иняриту, като особено любопитно е, че двамата са в абсолютно еднаква позиция – с по 5 номинации до момента през годините. Личното ни желание клони най-вече към любимия ни мексикански режисьор, но ако трябва да заложим, по-скоро бихме очаквали везните да наклонят в обратна посока.

MichaelKeaton_BestActor

Главна мъжка роля:
Номинации: Стийв Карел за „Ловец на лисици“, „Брадли Купър за „Американски снайперист“, Бенедикт Къмбърбач за „Игра на кодове“, „Майкъл Кийтън за „Бърдмен“ (На Горната снимка – Бел. Ред.) и Еди Редмейн за „Теорията на всичко“
Прогноза: Това винаги е била най-трудната за предсказване категория и на пръв поглед Майкъл Кийтън изглежда като явния победител с перфектното си превъплъщение. От друга страна, в Академията винаги са обожавали интерпретацията на американската история и в този смисъл, Брадли Купър също има своите шансове като скрит фаворит (нещо, което можем да кажем и за Еди Редмейн). Битката ще е между тях двамата, надяваме се на успех на първия.

84th Academy Awards la_ca_1202_still_alice

Главна женска роля:
Номинации: Марион Котияр за „Два дни, една нощ“, „Фелисити Джоунс за „Теорията на всичко“, Джулиан Мур за „Все още Алис“ (На горната снимка – Бел. Ред.), Розамунд Пайк за „Не казвай сбогом“ и Рийз Уидърспуун за „Моето приключение в дивото“
Прогноза: Тук борбата изглежда предрешена още преди самото начало. Джулиан Мур прави изключителна роля като професора в Харвард Алис Хауланд, чийто живот се разпада, след като се разболява от Алцхаймер и въпреки безспорното ни уважение към таланта на всички други имена в тази категория, смятаме, че едва ли ще изпусне първия Оскар в кариерата си.

Whiplash-5547.cr2

Поддържаща мъжка роля:
Номинации: Роберт Дювал за „Съдията“, Итън Хоук за „Юношество“, Едуард Нортън за „Бърдмен“, Марк Ръфало за „Ловец на лисици“ и Дж.К. Симънс за „Камшичен удар“ (На горната снимка – Бел. Ред.)
Прогноза: Убедено залагаме на Дж.К.Симънс, чието превъплъщение като вманиачен преподавател в музикално училище, за който успехът на великите е преди всичко „кръв и пот“, е меко казано, гениално. В интерес на истината, Еди Нортън също не прави никак лоша роля в „Бърдмен“, но едва ли би бил сериозна конкуренция за церемонията на 22 февруари. Ако спечели пък, Симънс ще удари в десетката – ще грабне Оскар още при първата номинация в кариерата си.

PatriciaArquette_BestSupportingActress

Поддържаща женска роля:
Номинации: Лора Дърн за „Моето приключение в дивото“, Кийра Найтли за „Игра на кодове“, Ема Стоун за „Бърдмен“, Мерил Стрийп за „Вдън горите“ и Патриша Аркет за „Юношество“ (На горната снимка – Бел. ред.).
Прогноза: Най-вероятният победител тук би била Патриша Аркет, за която отличието ще е и признание за близо 30-годишната й кариера, в която никога не се е борила за Оскар. Своите явни шансове имат и Кийра Найтли и Ема Стоун, но просто не вярваме този път Академията да заложи на изненада.

Ida_ForeignMovie

Чуждоезичен филм:
Номинации: „Ида“ (Полша), „Левиатан“ (Русия), „Тимбукту“ (Мавритания), „Мандарини“ (Естония) и „Диви истории“ (Аржентина).
Прогноза: Още една категория, която винаги е трудна за предсказване. Най-вероятно спорът ще се води между нацистката драма „Ида“ на Павел Павликовски и „Левиатан“ на Андрей Звягинцев, който е явен фаворит, след като спечели „Златен глобус“. Дали пък този път няма да сме свидетели на изненада?!

текст: Митко Попов
снимки: IMDB, Colider.com, Time.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)