Венета Райкова - Меме Мор

Да превърнеш малката черна рокля в съвременна носия

25 април 2019

Венета Райкова, създател на модния бранд „Меме Мор“, съчетава непреходното от световния моден подиум – малката черна рокля, с непреходното от България – пищната и красива народна носия. Роклите на Венета Райкова, които носят в себе си преди всичко български дух и красота, съчетани с класика и стил, бяха демонстрирани по време на медийна презентация на бранда.

Водещ на събитието беше проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода. Той обяви, че произведенията на Венета Райкова вече са впечатлили ценители на модата в Китай, където през месец юни 2019 г. в Нанджинг ще бъде открит бутик на „Меме Мор“.

Венета Райкова - Меме Мор

Венета Райкова представи концепцията на своя моден бранд, в която е вложено древното българско познание, кодирано и еволюирало в красивите специфични комбинации на символи и цветове в българската шевица. Носията в целия й блясък, пищност и уникалност е вдъхновението за роклите на „Меме Мор“. Акцент в дизайна е изкусната техника за допълване на принт с цветовете на трикольора и бродерия, базирана на българската шевица и стилизирана според собственото виждане на Венета Райкова.

По време на презентацията авторката на облеклата разясни основни символи в българските шевици, като слънцето, водата, защитата, изобразявани респективно с кръгове, кръстат бод, иглички и др. Основните фигури в шевиците се използват, за да изобразят красиви истории и пожелания, свързани със семейството, поколението и рода, здравето и благоденствието, плодородието и прехраната, закрилата и др.

Венета Райкова - Меме Мор

Венета Райкова акцентира на това, че талантът красиво да се свързват елементите в шевицата е генетично заложен в българите и тя използва своя талант, за да създава рокли, които носят силата и посланията от българските шевици. Всяка рокля на „Меме Мор“ е различна не само по отношение на дизайна, а и на предназначението си. В облеклата са закодирани добри пожелания, както за здраве, любов, благополучие и др., така и за защита, сила, воля и красота.

Роклите с вплетени бродерии на шевици имат тройно приложение – на дреха, амулет и талисман. По време на събитието бяха демонстрирани десет рокли, всяка със свое име: „Мускал“, „Йероглиф“, „Шевица“, „Мрежа“, „Роза“, „Детелина“, „Градина“, „Българка“, „Канатица“, и булчинска рокля „Престилка“.

Венета Райкова - Меме Мор

Венета Райковa разясни символите и техните послания във всяка от роклите. Тя сподели също, че именно универсалното значение на символи и знаци от шевиците е направило силно впечатление в Китай, където българската шевица е припознавана и идентифицирана с елементи от местната култура.

Световната купа по художествена гимнастика, която се проведе в София на от 12 до 14 април е сред престижните събития, за които роклите на „Меме Мор“ са символично избрани като облекло с послание. С тях беше облечен част от екипа на г-жа Илияна Раева, председател на Българската федерация по художествена гимнастика.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)