Да преработиш боклуците с финес!

30 май 2014

Да си поговорим днес за боклуците. Не си мислете, че не знаем и по-културната дума за описание – „отпадъци“! Знаем я, но не е така „мелодична“! И не вдъхновява, и не препраща в размисли… А да кажеш „боклуци”? Друго си е!
Представяме ви едно уникално място в света – най-красивият завод за боклуци, който се намира във Виена. Ето в какви размисли ни хвърли това място:

На първо място – това е едно от култовите творения на уникалния гений, световен мислител, творец, хуманист и архитект Фриденсрайх Хундертвасер. Знаете, той е посветил целия си живот на природата, на възможната симбиоза с нея в материалното общество, в което живеем (и той самият е живял). Преди години, когато управлението на Виена е започнало строителството на завод за отпадъци, незабавно са поверили дизайна на известния си архитект. Нали можеха австрийците да направят и един най-обикновен завод? Да, можеха! Но мисленето е друго! Нагласите на обществото са в подкрепа на иновациите и креативността! Мечтаното понятие „гражданско общество” работи! Причините да изберат Хундертвасер са в профила му. Какъв по-достоен автор на проекта на такъв завод, от най-големия посланик на екологичното мислене за времето си? И той го проектира: красив, различен, пъстър, замислен, единствен… С много зеленина и със златни сфери в завършек на всяко тяло. Защото е искал да подскаже, че Слънцето, Луната, планетите, Вселената са над всичко! Над материалните ни и потребителски състезания!

На второ място – как така в интелигентно управлявана държава, завод за преработка на боклуци се намира почти в центъра на града? Не сте ли чували за стачки, живи вериги, протести и т.н., в София за това, колко лошо е да имаш такъв завод до града (а в града – о, ужас!), как замърсявал, как ощетявал, как… Не знаем с днешна дата, при това развитие на технологиите, как може да се мисли така? Уверяваме ви, че няма нито един нещастен виенчанин от локацията на завода. За пояснение само ще споменем, че той се намира в 19 бицирк (квартал), което е своеобразен аналог на софийската зона „Манастирски ливади“ – „Бояна“. Нещо такова. Най-скъпият и престижен район на австрийската столица. Всяка сутрин стотици мобилни машини събират отпадъците от града, извозват ги до завода и не причиняват абсолютно никакво задръстване. Никакво! После боклуците „тихо“ си влизат в машините и технологиите за преработка и излизат от завода като топлинна енергия, с която се захранва енергоснабдителната система на града. Простичко звучи, нали? Може би нямаше да мислим за това, ако не предстояха поредните избори на 25 май – само след няколко дни, в които пак ще решаваме кой ще ни управлява. IN LIFE Е АБСОЛЮТНО АПОЛИТИЧНА СТРАНИЦА, но все пак! Нека да избираме визионери!

На трето място – много боклуци произвеждаме! Не само в материален смисъл. Препълнени сме с боклуци, задръстени сме от отпадъци и токсини! Едвам дишаме от тях, та камо ли да мислим как се справя Земята в глобален план! Трудно се понасят, а още по-трудно се преработват! И все пак – трябва да оцелеем и да ги преобразим в енергия! Представяте ли си какъв благодат би настанал, ако можехме да преработим цялата смет, отпадъци, боклуци…Както искате ги наречете – в ПОЛЕЗНА ЕНЕРГИЯ? Как злобата, завистта, лошото, враждите, глупавото противопоставяне, лъжата, грозното…ах, няма да стигне страницата за изброяване… Какво ли би станало, ако всичкият този боклук се превърне в положителна енергия? В красота, в творчество, в добро, в креативност, в мисъл за другите, в градивност, в поезия, в изкуство… Ще възкликнем както в песента на Богдана Карадочева: „Ах, дано, дано, дано!”

И ако нито един аспект на темата „боклуци” не произведе размисъл у вас… Жалко! Но ако ви накарахме да се замислите, то това означава, че вече сме други!

Гласувайте в неделя! Важно е! Заради преработката на боклуците!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)