48377364_10156056776548494_7352126765344489472_n

Да се разходим по „Слънчевата улица“ на Анна Димова

22 декември 2018

Експозицията на Анна Димова е озаглавена „Слънчевата улица“ и съдържа двадесет и една картини, както и специална колекция дървени предмети, изрисувани от авторката. Подредена е в столичната галерия „Париж“ на ул. „Цар Самуил“ 47

Anna-Dimova-Slanchevata-ulitsa-60h80

Слънцето присъства в цялата изложба – буквално и метафорично. Слънцето като светлина и топлина, слънцето като „осветена” истина. Като надежда, че дори днес да е трудно, има едно слънце – вътрешно или външно – което ще освети, ще стопли, ще покаже света в истинските му “божествени” цветове. Слънцето е дълго търсеното прозрение, което накрая “блесва”, то е светлината “в края на тунела”, която ни чака след всеки дълъг път и лутане. Слънцето е вярата, че от всичко има изход, стига да го потърсим с кураж и търпение. Слънцето е винаги там някъде – горе в небето или вътре в нас. То продължава да си е там, дори когато има облаци – само трябва да ги изчакаме да се разсеят. Или да дръпнем завесите на прозорците и душата си.

Anna-Dimova-Fratsla-46x55

Изложбата на Анна Димова носи и едно своеобразно намигване, лекота и чувство за хумор, типично за художничката. Това е също част от слънчевия избор, от слънчевия поглед към света. Да живееш слънчево е лично решение, което не винаги е лесно, но картините на Ани ни хващат за ръка и ни повеждат по една „Слънчева улица”, в края на която ни очаква не друго, а самата „Райска градина“. Е, „Там някъде” по пътя може да преживеем приключения – да минем по „Бабината черга”, да видим, че „Валят котки”, да срещнем някоя „Фръцла” или „Танцуващата с пеперуди”, но в „Цветните сънища” всичко е възможно.

Anna-Dimova-Prostite-neshta-46h55

Основното, което човек изпитва, когато се потопи в творбите на Анна Димова, е усещането за трептене – то е бързо, наситено, интензивно и най–вече животворящо. Това трептене, съчетало в себе си много страст и дълбока виталност, ще залее сетивата на зрителя. И той ще си тръгне развълнуван, озарен, стоплен. И по-жив.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)