Да си поговорим за виното

14 февруари 2015

Михаил Марковски е председател на Асоциацията на професионалните сомелиери у нас. Той се занимава с тази професия от 1991 г. насам, като започва със самоподготовка при Бойко Ценев в „Шератон“. От 1995 г. е под „наблюдението“ на Богдан Манджуков и Христо Боевски, с насоки от Снежана Живкова и с помощта на Анелия Христакиева, Христо Спасов, Наталия Гаджева и братя Бамбалови. От 2000 г. е съмишленик и с Пламен Димитров, Димитър Дженев и Мария Йорданова. Има и още хора, от който всеки му е дал по въгленче, за да се запали „огънят“ в него.

Професията на сомелиера е утвърдена от френския крал Филип V със специален указ през 1318 г. Тя е трудна, изискваща всеотдайност и много време. Сомелиерът трябва да бъде контактен, но сдържан, да обича виното и хората, на които го предлага. Да бъде прецизен в професионалните си жестове, добре организиран и никога пил. Но и никога да не казва, че не пие.

Още за сомелиерството и виното може да научите от интервюто ни с него.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)