Да си спомним за Дейвид Бауи

08 януари 2018

Дейвид Бауи е роден на 8 януари 1947 г. в предградието на Лондон – Брикстън. Майка му Маргарет Мари „Пеги“ е от ирландски произход. Тя работи като разпоредителка в театър. Баща му Хейуард Стентън Джоунс работи към благотворителната фондация „Barnardo’s“. През 1953 г. семейството им се мести в друго предградие на Лондон – Бромли. Дейвид започва да пее в училищния хор. На девет години започва да танцува. Учителите оценяват изпълненията му като „невероятни“ особено за дете. Баща му му подарява колекция от записи, сред които са тези на Елвис Пресли и Литъл Ричард. През следващата година започва да свири на пиано. През 1961 г. майка му му подарява саксофон. Скоро започва да взима уроци от местен музикант. През 60-те Дейвид сменя фамилията си от Джоунс на Бауи, за да не бъде бъркан с известния тогава Дейви Джоунс – фронтмен на The Monkees. През 1970 г. се жени за Анджела Барнет. Имат един син – Джоуи, който става режисьор. След десет години брак се развеждат през 1980 г. През 1992 г. Дейвид Бауи сключва брак с модела Иман на церемония във Флоренция. Имат дъщеря – Александра. 60-те не са много щастливи за Бауи. Той се пробва в няколко различни музикални стилове, но без успех. През 1969 г. прави пробив с песента „Space Oddity“, която издава по същото време, когато човек каца на Луната. Тя е използвана от BBC при отразяването на новината за първия човек, кацнал на Луната и това много помага на песента да стане успешна. Албумът, който Дейвид Бауи издава след това, включва песента „The Man Who Sold The World“, на която по-късно Nirvana правят кавър версия.
Следващите албуми на Бауи са също посветени на футуристични теми от Армагедон, както и на по-съвременните теми за деструктивността на успеха и славата.

В средата на 70-те Бауи прекалява с взимането на наркотици, най-вече кокаин и хероин. През 1975 г. издава един напълно различен соул албум „Young Americans“, от който е и първият му голям хит – „Fame“. Прави и първата си роля за киното във филма „Man Who Fell to Earth“ (1976). Заради злоупотребата с наркотици обаче поведението му става все по-нестабилно. Започват да се появяват материали за налудничавото му държание. Заминава за Берлин, където отново променя музикалния си стил и записва три от най-влиятелните албуми на всички времена – електронна трилогия с Брайън Ено – „Low, Heroes and Lodger“. Към края на 70-те най-накрая успява да се откаже от наркотиците и записва албума „Scary Monsters“.

През следващите няколко години се посвещава на киното. Впечатление прави ролята му в „Merry Christmas Mr. Lawrence“ от 1983 г. През същата година записва албума „Let’s Dance“, който има огромен комерсиален успех. Последвалото турне „Serious Moonlight“ е най-успешното в кариерата на Бауи. Опитва се да повтори формулата в следващите си два албума, но не се получава. В края на 80-те сформира своя рок банда – Tin Machine“. Издават два албума и правят няколко турнета.

През 1992 г. Дейвид Бауи отново променя посоката на кариерата си и издава албума „Black Tie White Noise“ – един сватбен албум, посветен на сватбата му с Иман. През 90-те издава три печеливши албума.

Кариерата на Бауи обхваща няколко десетилетия, през които той успява да повлияе на комерсиалната поп музика. Видеоклиповете му от 70-те и 80-те години на XX век се считат за много новаторски, а концертните му изпълнения са сравнявани с театрални представления. Дейвид Бауи ни напусна на 11 януари 2016.

Вижте още: Дейвид Бауи и Иман сключили брак на българска народна песен

Любопитни факти за Дейвид Бауи:

Постоянно променяше външния си вид.

В интервю за списание е признал, че се е срещнал с първата си съпруга докато двамата са излизали с един и същи мъж.

Един от най-богатите британски музиканти.

През 2004 г. отказал цигарите. Преди това пушел по 50 цигари на ден.

Свирел е на 14 различни инструмента.

Твърди се, че е отказал рицарско звание за заслуги към развитието на музиката през 2003 г.

Страдал е от авиофобия (страх от летене).

76108aa8-bb45-44df-a9fd-3e3dec6cd9dc_large

Дейвид Бауи

Много аспекти от живота и невероятните постижения на Дейвид Боуи бяха разглеждани през последната година. Но необичайният вид на очите му беше ключова част от звездната персона на певеца. Те присъстваха неотменно и в кампанията на албума Blackstar. За мнозина този облик, в който очите му заемаха централно място, ще остане трайно свързан с него.

Пълната хетерохромия е сравнително рядко състояние при хората, при което всеки ирис е с видимо различен цвят, например един син и един кафяв. Но това не е причината, заради която очите на Боуи изглеждаха различни. Вместо това, ефектът се дължи на състояние, известно като анизокория, при което двете зеници имат различен размер. В случая на Дейвид Боуи, лявата му зеница е била винаги разширена.

Това може да създаде илюзията за очи с различен цвят, защото едната зеница не реагира на промените в светлината, докато другата го прави. Така че лявото око на Боуи изглежда доста тъмно заради чернотото на разширената зеница, сравнено със синьото на десния ирис.

Разширената зеница е по-податлива на ефекта „червено око“, което понякога също допринася за контраста. Това се случва, когато светлината рефлектира от дъното на окото чрез отворената зеница, и улавя червеното оцветяване от кръвта в короидната лигавица на очната ябълка.

Това ясно се вижда в снимката Aladdin Sane – Eyes Open от Браян Дъфи (заснета през 1973, но непубликувана до 2011), използвана върху плакатите за изложбата V&A през 2013.

Как се е случило?

Обяснението за анизокорията на Дейвид Боуи се приписва на падане след ученическо сбиване с приятел заради момиче. През 1962 бъдещият легендарен изпълнител е само на 15. Приятелят е Джордж Ъндъруд, с когото след това са свирили заедно в няколко групи, преди Ъндуруд да се обърне към визуалното изкуство. Но лявото око на Боуи остава така. Един импулсивен удар случайно е одраскал очната му ябълка, което е довело до парализа на мускулите, които свиват ириса. От този ден насам зеницата на Боуи остава фиксирана в отворена позиция. С времето музикантът очевидно дори е благодарил на своя приятел за това нараняване, казвайки на Ъндъруд, че то му придава „един вид мистичност“. Тази мистичност присъства в най-впечатряващите му превъплъщения и иконични снимки, сред което корицата на Heroes (1977). В днешния все по-визуален свят, очевидно обсебен от съвършенството, повредената лява зеница на Боуи става неотменна и завладяваща част от енигматичната му персона.

по материали на: div.bg, obekti.bg
снимка: vita.it

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)