27appraisal-georgemichael-facebookJumbo-880x460

Да си спомним за Джордж Майкъл

25 юни 2020

Йоргос Кириакос Панайоту, по-известен като Джордж Майкъл, е роден на 25 юни 1963 г. в Лондон, Англия. Баща му Кириакос Панайоту е ресторантьор, който се премества в Англия през 1950 г. и сменя името си на Джак Панос. Майката на Джордж – Лесли Анголд Харисън е английска танцьорка. Тя умира от рак през 1997 г.
Майкъл прекарва по-голямата част от детството си в Лондон, в дома на родителите си, който купуват скоро след преместването си в Англия.
Джордж Майкъл обявява открито своята хомосексуалност през 1998 г., след инцидент в обществена тоалетна. В началото на 2006 г. се омъжва за дългогодишния си приятел Кени Гос.
Започва да се занимава с музика като DJ в различни клубове в „Bushey“, „Stanmore“ и „Watford“. През 1980 г. основава групата „The Executivе“ с Андрю Риджли, но тя бързо се разпада. След това двамата основават групата „Wham“, с което идва успехът им. Някои от най-големите им хитове са: „Club Tropicana“, „Wake Me Up Before You Go Go“, „Careless Whisper“, „Last Christmas“, „Everything She Wants“, „I’m Your Man“.
Един от най-големите му соло хитове е песента „Faith“, която държи първото място в няколко класации в продължение на седмици. „Careless Whisper“, която написва на 17 г., се превръща в една от най-слушаните песни на десетилетието. Други негови хитове са „Father Figure“, „One More Try“, „Freedom 90″, „Fastlove“, „Jesus To A Child“, „Don’t Let the Sun Go Down on Me“ (дует с Елтън Джон), „Freeek!“ и „Shoot The Dog“.
Творчеството му обединява разнообразни поп стилове – от баладите до фънки денс саунда. Кариерата му продължава вече повече от 25 години, през които продава повече от 75 милиона албума.
През 2004 г. издава албума „Patience“, като казва, че това ще е последният албум, който пуска на музикалния пазар. На 10 март 2004 г. по радио BBC заявява, че следващите му песни ще могат да бъдат теглени в интернет като средствата от това ще отиват за благотворителност.
Все пак през 2006 г. издава още един албум „Twenty Five“ – по случай навършването на 25 години от началото на своята кариера.
Майкъл също като редица свои колеги – известни музиканти – става част от оригиналния запис на „Band Aid“ – „Do They Know It’s Christmas“ и дава средствата от печалбите от „Last Christmas“ за благотворителност.
На 28 май 2007 г. Джордж Майкъл изнася концерт в България на стадион „Локомотив“.
Умира в дома си на 25 декември 2016 г. от сърдечна недостатъчност, на 53-годишна възраст.

С повече от 100 милиона продадени албуми по цял свят, влиянието на Джордж Майкъл върху поп културата през 80-те и 90-те години на миналия век е огромно.
Днес подбрахме малка част от хитовите изпълнения, с които певецът ще бъде запомнен.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)