Да си спомним за Яворов

17 януари 2018

140 годишнината от рождения ден на Яворов е повод да си спомним за него. На 13.01.2017 година къщата музей на Яворов в центъра на София беше широко oтворила вратите си за всички желаещи да се докоснат до атмосферата в нея, а входът беше безплатен.

IMG_9540

Опашките от хора, чакащи да посетят музея не секваха през целия ден. Честването на празника започна в 10 ч. сутринта. На тържеството присъства и зам. кмета на София д-р Тодор Чобанов.

IMG_9562

На емблематичната улица „Раковски“ е разположена къщата, в която от 29.11 1912 година до трагичната нощ на 30.11. 1913 година живеят Пейо Яворов и Лора Каравелова.

IMG_9551

От 1963 г. къщата функционира като музей, съхраняващ ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите му издания с автографи, оръжейната му колекция. Автентично е цялото обзавеждане.

IMG_9655

Битовата експозиция с работния кът на поета пресъздава семейното огнище на Яворов и Лора. В музея е възстановена и стаята с оригиналните мебели и вещи от последното жилище на поета на ул. Солунска в София.

IMG_9678

Впечатление правят и някои лични вещи на Яворов, Мина Тодорова и Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и произведения на пластичното изкуство от бележити български творци. Автор на паметника на Яворов, ситуиран в двора на къщата е дело на скулптора Иван Блажев. Това е един от най – хубавите паметници на Яворов.

репортер : Ася Георгиева
оператор : Иван Цвятков
фотограф : Михаела Борисова
постпродукция : Симеон Симеонов

 

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)