Соня Йончева

Двама българи са номинирани за „Грами 2017″

09 декември 2016

Двама българи намериха място в състезанието за най-престижната награда „Грами“ в областта на класическата музика – оперната прима Соня Йончева и концертмайсторът на Концертггебау – Амстердам Веско Ешкенази“. За отличието в категорията „Най-добър запис на опера“ отличието се връчва на диригента, продуцентите и основните солисти в произведението.

Сред номинираните е и творческият екип, записал „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт за „Дойче грамофон“. Това са канадският диригент Яник Незе-Сеген, солистите Томас Хампсон, Кристиане Карг, Лука Писарони и българката Соня Йончева, както и продуцентът Даниел Зале. В записа, направен във фестивалния театър Баден Баден, Соня Йончева е графиня Алмавива.

Веско Ешкенази

Нейната незабравима роля бе посрещната с възторг както от публиката, така и от критиците: „Записът впечатлява преди всичко с изпълненията на двете дами в главните роли… Графиня Алмавива на Соня Йончева е от най-висока класа. Нейното лирично и експанзивно сопрано с изключително атрактивен тембър, елегантността на представянето, перфектния начин на изразяване, ангажираността й в ансамблите, игривостта, с която преодолява техническите препятствия, всичко това е истинска мечта. Тя е дива отгоре до долу“, пише сайтът Online-Merker.

Второто българско участие е в категорията „Най-добро оркестрово изпълнение“. Сред номинираните, наред с Нюйоркската филхармония и Симфоничните оркестри на Бостън и Сан Франциско, е и Кралският Концертгебау оркестър с диригент Марис Янсонс – за Симфония № 5 от Сергей Прокофиев. Наградата се връчва на диригента и на оркестъра, в който нашият цигулар Веско Ешкенази е концертмайстор от 1999 г. „Чест и признание! Номинирани сме за „Грами“ – невероятно усещане!“, написа Ешкенази на стената си във Фейсбук. Победителите ще бъдат обявени на 12 февруари 2017 г/ „Площад Славейков“.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)