12 зодии

Дванайсетте зодии на хижа за Нова година

30 декември 2017

Стрелецът предлага на компанията да посрещнат нова година високо в планината и всички му се връзват.

На 31 декември 12 души тръгват в индианска нишка към непристъпна хижа, надъхани да празнуват 2018 сред сняг и върхове.

Овенът води, макар да няма никаква идея за пътя. Лъвът крачи до него и възбудено споделя къде какво и кога бил изкачил. Козирогът гледа картата, щото все някой трябва да я върши тази важна работа. Телецът почва да пръхти още след първите 100 метра, тъй като в своята раница носи виното и ракията за цялата група.  Ракът му приглася с пръхтене щото той пък се е натоварил с мезета.

Близнакът се радва на хубавото време и има няма през 100 метра се провиква с първите редове на някоя народна песен. Това не трае дълго, щото не знае до край нито един текст.

Везните му се кефят на ентусиазма и пригласят по същия безобразен начин. Девата ги заминава с отегчена до смърт физиономия, давайки си сметка, че това е само началото на концерта.

Рибите се радват на хрупането на снега и ловят снежинки със език. Водолея си бърника настройките на фотопарата, а Скорпиона мълчи, тъй като още го боли глава след снощния купон

Стрелецът се влачи най- отзад, тъй като си е стегнал твърде много връзките на едната обувка, и е оставил твърде хлабави другите. По тази причина се спира поне 5 пъти докато постигне относителен баланс по въпроса.

След втория час интензивно вървене, групата се изкачва по- високо в планината, времето става по-студено, а снегът по-дълбок.

Стрелецът е успял да си върже обувките и вече крачи най-отпред с Овена, който междувременно два пъти е объркал маршрута. Козирогът ги следва и гледа накриво, защото той знае на къде точно трябва да се върви, а двамата фукльовци не го слушат.

След тях крачат Близнака и Везните, които вече не пеят, но се квасят с чайче и ром.

След проливането на обилно количество пот, Телецът се е преоблякъл няколко пъти и е решил, че Рибите са неприлично щастливи. Ето защо им връчва раницата с алкохола и им заявява, че е техен ред  да я носят. Рибите нарамват раницата и придобиват страдалческото изражение на раците, които  пък на никой не си дават раницата, но вече са обидени на всички. Не че някой изобщо се досеща за тяхната драма.

Водолея най-накрая си е оправил настройките на апарата, но вече няма кеф да снима. В картата му се мъдрят цели 2 снимки, едната се е наканил да изтрие.

Скорпионът вече е по – свеж и с Девата ехидно коментират фалшивото пеене на Близнака и Везните от преди малко.

Лъвът си свирука и си мисли колко хубаво нещо е планината и че трябва да се идва по- често.

Четвърти час ходене. Партината е дълбока. Вятърът се усилва.

Ракът мрази всички и се кани мъчаливо да ги остави да гладуват в новогодишната вечер. Рибите са готови да се разплачат, но в този момент Лъвът с царски жест нарамва тяхната раница и ги задминава. Рибите взе пак подсмръкват и проронват сълзичка.

Близнаците, Стрелеца, Везните и Овена спорят за маршрута. Везните са най-шумни и имат най- малко понятие по въпроса. Козирогът им гледа сеира.

Телецът смъква раницата от Рака и я дава на Скорпиона, тъй като е негов ред. Скорпиона не прави драма от това и си поема ангажимента.  На Девата й е доскучало да крачи и се хваща за раницата на Водолея, за да си подпомогне ходенето. Водолеят не й връзва и тя с въздишка продължава да си ходи незакачена, защото й е съвестно да натоварва допълнително Скорпиона.

Шести час ходене.  Времето тотално се е скофтило. Вятърът е силен и режещ. Почва да се мръква. Групата върви мълчаливо, тъй като воят на вятъра заглушава всички ругатни.

Лъвът, Овенът, Стрелецът и Козирога бият партина. Редуват се с Близнака, Везните, ококорените Риби и отегчения Водолей.

След тях се влачи гладния Рак, отново нарамил всички мезета. Скорпионът върви до него и го юрка да не изостава.

Най-отзад затапват Телеца и Девата, които гледат лошо и надвикват вятъра, за да си споделят, че това вече не е толкова весело.  След тях крачи и хукналото от града след групата куче, което Девата проверява постоянно, да не би да се загуби във виелицата.

Осми час ходене. Вече е тотално тъмно, но времето е тихо. Всички са смъртно уморени от газенето в дълбок сняг, но никой никого за нищо не обвинява. Цари пълна солидарност, а тежките раници се въртят безропотно на смени.

Лъвът освен своята раница е нарамил и тази на Девата, която геройски не се оплаква, но е в доста окаяно състояние.  Ракът си е повъзвърнал вярата в хората и се кани царски да нахрани всички.

Водолеят се наслаждава на изгрялата над планинското било луна и се чуди дали с тоя обектив дето носи, би се получила сносна снимка.

Рибите си хапват сняг тъй като са жадни. Близнакът и Везните най-накрая мълчат и просто крачат, а Овенът и Скорпиона се чудят дали да не облекчат раницата с алкохола, като отворят някоя бутилка.

Телецът е гладен и зъл, но още никой не е наясно с тази работа. Козирогът си хапва енергиен десерт, а вървящия най-открая Стрелец се почесва и се чуди, дали останалите ще се сетят кой е виновника за цялата прелест на ситуацията.

Излишно се пита. Девата помни, измислила е справедлива разплата и е навила Скорпиона да помага.

Девети час ходене. Толкова е тъмно, че почти се блъскат в хижата. Всички са радостни, че не са я подминали. Влизат, благодарят на всички богове за успеха и сядат кой където намери. Хижата е претъпкана, щото луди като тях дал бог.  Няма ток. Осветлението идва от печката и от срамежливи диоди.

Овенът и Везните се залепват за бумтящтото отоплително тяло, а Девата срамежливо пита къде може да си измие ръцете.

Хижарят й отговаря, че в близкото езеро има пробита дупка в леда, и ако тя още не е замръзнала има шанс там да свърши работата. Девата отчита това като доста нескопосана шега, но разбралият по- бързо реалността Скорпион, грабва няколко бутилки и отива да пълни вода. Рибите се завръщат щастливи и обясняват на всеослучание, че единствената външна тоалетна е супер чиста, щото е без врата и е засипана със сняг. Още по-ухилен се връща Водолея и разказва, че от същата тоалетна се вижда върха и прясно изгрялата луна над него.

Козирога му се тросва, че тоалетната не е за съзерцание, а има други функциии и че заради неговото моткане едва не се е изпуснал. Близнаците и Стрелеца се кискат и в един глас изревават:  „Кво ти пука, място много!“, след което Козирога решава да се присъедини към пакта за отмъщение на Девата и Скорпиона. 

Ракът решава, че печалната очуканата хижа ще стане по – приемлива с подредена храна на тяхната маса и вади нещата за хапване. Телецът поглежда замислено виното, но се отказва да го пие, тъй като е студено, а това е вече прекалено за червено вино. Лъвът няма такива скрупули и си сипва юнашка чаша. Заслужил си я е.

Снимка Пламена Славова

Снимка Пламена Славова

12, без 5 . Телецът е ял твърде много. Овенът е пийнал твърде много. Везните спят, забили нос в неразопакованата баница с късмети. Девата с мъка дочаква новата година, за да ходи да си ляга. Лъвът се е запознал с компанията на масата в ляво. Ракът е обменил рецепти и поздрави с компанията в дясно. Скорпионът вече си има нова приятелка. Близнаците дрънкат на китара. Рибите се радват и припяват. Водолеят крачи из снега около хижата и прави снимки, които моментално трие. Стрелецът се прозява, но категорично отказва да си ляга, а Козирогът просто се наслаждава, защото нали за това дойдохме.

В 12 :00 ч. всички се ококорват и всички се обичат. Пожелават си честита нова година и се уговарят, че ще катерят върха утре сутринта  в 7 ч.

Утре в 7 ч. Стрелецът разтърква очи под приятния аромат на мента. В следващия момент осъзнава, че мирисът идва от обилното количество паста върху лицето му. Овенът се надига махмурлия, но ентусиаст за ранен преход. Оглежда спалното помещение и установява, че се е събудил от гръмогласното хъркане на Везните и Близнаците, също намазани с паста. Всички спят, а Скорпиона, Девата и Козирога липсват. Стрелеца се избърсва пръхтейки и заедно с Овена олюлявайки се потеглят към върха. 10 мин. по-късно Ракът тръгва след тях. Той върви уверено и освен карта, носи и шапките на двамата клатушковци. След него весело подтичва градското куче.

Весела Нова Година! :) И внимавайте с напитките и хапването по празниците ;)

Автор: Пламена Славова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)