stefan

Два български филма в официалната селекция на фестивала в Кан

13 април 2017

За пръв път след 1988 г. български продукции са избрани да участват в програмата „Особен поглед“ на официалната селекция на фестивала в Кан. „Посоки“ на Стефан Командарев (на снимката) и копродукцията „Уестърн“ ще вземат участие в 70-ото издание, съобщават от Националния филмов център.

„Посоки“ e четвъртият пълнометражен игрален филм на Стефан Командарев, чийто „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ влезе в краткия списък за наградите „Оскар“ за чуждоезичен филм.

Самият Командарев също съобщи голямата новина във Фейсбук:

„Нашият игрален филм „Посоки“ е в официалната селекция на юбилейното 70-о издание на фестивала в Кан – в конкурсната програма „Особен поглед“. Честито! Благодаря на великолепните актьори и на целия екип за прекрасната работа заедно! Прегръщам ви!“

„Посоки“ се развива в едно денонощие – в шест софийски таксита се преплитат съдбите на хора, част от съвременната българска действителност.

Сценарият е на Симеон Венциславов и Стефан Командарев, оператор е Веселин Христов, участват Анна Командарева, Васил Василев – Зуека, Иван Бърнев, Герасим Георгиев – Геро, Васил Банов, Асен Блатечки, Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов. Филмът е копродукция с Германия и Македония. Български продуцент e „Арго филм“ – Стефан Командарев и Катя Тричкова.

„Уестърн“ е копродукция между Германия, България и Австрия. Филмът разказва историята на съвременен дуел между мъж и съперника му. Копродуценти от българска страна са „Братя Чучкови“.

Официалната селекция на фестивала в Кан включва две основни програми – конкурса за „Златната палма“ и „Особен поглед“ – конкурсна програма, фокусирана върху творби с оригинална цел и естетика. Секцията съществува от 1978 година, а конкурсният принцип в нея е въведен през 1998 г.

снимка: novotopoznanie.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)