IMGP5566

Дворецът Кобург във Виена

25 октомври 2020

Дворецът на Кобургите във Виена, Австрия (Palais Coburg) е една от най-атрактивните сгради в 1-ви бицирк (квартал) и със сигурност с много интересна история и превъплъщения. Проектираната през 1839 г. сграда от архитект Карл Шлепс, била построена в периода 1840-1845 г. от Принц Фердинанд Сакс-Кобург-Гота върху останките от крепостните стени на града, които са съборени от Австроунгарския Кайзер, когато започнали да спират развитието на града и неговото разширение.

IMGP5573

Знатната фамилия Кобург-Гота изградила прекрасен дворец, който виенчани миловидно започнали да наричат „Двореца на аспержите“, защото колонадата, оформяща челната му фасада, доста наподобявала на любимия им зеленчук. За нас, българите, тази сграда е интересна и поради една историческа причина – тук е живял Фердинанд Сакс-Кобург-Гота, когато Стефан Стамболов с цяла делегация представители на българския политически живот по това време, идва тук, в двореца, за да му предложи да стане княз на страната ни. Е, както знаем, той се съгласява. Така, всъщност, България поставя и върховна монархическа корона в рода на Кобургите. Фердинанд е най-високо реализираният роднина от цялата благородническа династия, пръсната по всички краища на Европа.

CSD1 218

Дворецът на Кобургите се славел със своята изисканост и изтънчена интериорна и екстериорна линия, а балната му зала със стени облицовани с ръчно тъкана коприна и богато гравиран паркет, била любимо място на виенския хайлайф дълги години, повече от век дори. Последният му притежател със синя кръв е Принцеса Аурелия Сакс-Кобург-Гота, живяла в него с фамилията си до 1970 година, когато го продава. После превратностите на историята водят до това, че прекрасния дворец преминава от ръце в ръце и днес вече не е собственост на прочутата династия, а е… хотел!

IMGP5569

Изключителен хотел от типа Резиденция, част от клуба на Relais & Chateaux. Със сигурност ние, от In Life, не съжаляваме за това, защото по този начин емблематичния дворец, в неокласически стил, е открит за широката аудитория и можеш, стига да поискаш, да го разгледаш, усетиш, да пиеш кафе в лоби бара, да отседнеш в апартамент „Цар Борис III“ или „Княз Фердинанд“ или в друг, носещ име на член от династията. В прекрасния ресторант, отличен с 3 Michelin stars, имаш възможността да се насладиш на висша кулинария, а в подземията… Там вече е интересно – съборените укрепления са реставрирани прекрасно, те са оформени, климатизирани и електронизирани точно колкото е необходимо, като в тях са подредени вина – най-голямата подобна частна колекция в Европа, собственикът на която държи да запази анонимност. Тя може да се разгледа от всеки един посетител.

И така – дворецът на Кобургите днес е оживял в една нова и интересна роля.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)