IMGP1934

Дворецът Шьонбрун – красивият фонтан на Виена

12 септември 2020

Историята на всеки един голям дворец започва така: един монарх отива на задължителното занимание за времето си – лов, влюбва се в дадено място и с подобаващ замах започва да строи  дворец!  И Шьонбрун не прави изключение от това правило. При замъците е друго – те са правени на места по фортификационни съображения, но с дворците е съвсем различно – те са за разкош и показност.

IMGP2120-880x582

Шьонбрун, лятната резиденция на Хабсбургите, се намира в най-старите имоти от вековни гори, които император Максимилиян II купил през 1569 година и трансформирал в ловен район.

IMGP2130

През 1612 година,  император Матиас, поредният Хабсбург на трона,  открил докато си ловувал из тези местности красив фонтан. Това всъщност означава  в превод Шон брун – красив фонтан.  Той така и кръщава цялата местност – на името на красивия фонтан. По-късно Ленор де Гонзака и  съпруга й Фердинанд II, направили първата постройка в красивата ловна гора – през 1642 година  и така започнала славната история на Шьонбрун. От една малка ловна къща, той превръща постройката в голям дворец, където с удоволствие провеждал брънчове и срещи с принцове и високопоставени роднини.

IMGP1989

Най-старите и първи декорации в двореца също са негова заслуга. Той купувал на търгове из цяла Европа произведения на изкуството. След него, император Леополд I, също допринесъл за славата на Шонбрун особено с това, че тук се случвали най-знаменателните партита и балове в Европа. Славата им се носела надлъж и нашир.

IMGP2068

Талантливият  скулптор Йохан Бернхард Фишър вон Ерлах, през 1696г. също  дал съществен принос към развитието на двореца – той създал градините и прекрасата серия от скулптури в тях. Онези статуи в градината, подредени в стройна симетрия, които сякаш са пазители на вековните тайни и истории, случвали се из красивите зелени лабиринти. В общи линии по това време се строят и поредните пристройки към малкия дворец и той постепенно придобил респектиращи размери. Строителството на лявото крило отнело 6 години, а на дясното – 7. Все пак, не си мислете, че този разкош се е ползвал единствено за лично удоволствие. Новите крила са ползвани от Хабсбургите и за да поработят – в тях те провеждали срещите и аудиенциите си, разговаряли с министрите си и представители на други европейски дворове.

IMGP2017

От 1711 година, по време на управлението на император Чарлз  IV, Шонбрун  застанал на заден план, защото той никак не се интересувал от него. Предпочитал централна Виена и бароковия й разкош. Мария Терезия е тази, която променя това, като решила да превърне Шонбрун в своя лятна резиденция и епицентър на дворцовия живот на Австрийската империя по подобие на това, което Луи XIV направил с Версай. Тя особено копирала френския дворцов и бароков разкош, дори успяла да омъжи една от най-красивите си дъщери Мариа-Антоанета за френския крал по това време Луи XVI.  Продължението на тази история го знаем – Френската Революция, Бастилията, гилотината… Но сега си говорим за Шьонбрун и славното време на императрица Мария Терезия – разцвета на Австро-унгарската империя.

IMGP1959

 През 1744 година тя наела архитекта Николаус фон Пакаси да довърши палата, а през 1765 година архитекта Йохан Фердинанд Хетцендорф фон Хоненберг, за да обогати градините. Знаков представител на класицизма, той  създал красивите кръгли лабиринти в парка, разчупил зелените площи с много Рококо паркови елементи като фонтана на Нептун, каскадата с обелиска и най-вече красивата Глориета.

IMGP2039

IMGP2107

Глориета особено украсява двореца. Разположена симетрично на хълма срещу него, тя придава невероятен разкош на цялото парково пространство. Ако попаднете в градините, не пропускайте да се изкачите на Глориета, за да изпиете един виенски меланж в нея и най-вече да се насладите на красивата гледка на Виена, която се разгръща от високо.

IMGP2101

От времето на Мария Терезия е и този жълт цвят на Шьонбрун. Той е по идея на Йохан Аман и от тогава до днес той е непроменен. Нейно дело и отварянето на Зоопарка за публиката, но ние вече ви разказахме за това преди време.

IMGP1934

IMGP2168

IMGP2069Интериорът на двореца Шьонбрун следва изцяло линията и стила на Хабсбургите – една от най-дълго управлявалите династии в Европа. Барок и Рококо – силно мащабно и запомнящо се! Намерете време и разгледайте! Виена е съвсем близко. Няма да разказваме за красивите тайни, които дебнат във всичките 1428 стаи на двореца. Ще оставим това на вас и вашето въображение. Когато го посетите…

текст и снимки: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)