photo_irina_bokova_with_unesco_logo

Девет души се състезават за мястото на Ирина Бокова

17 март 2017

Девет страни предложиха в ЮНЕСКО кандидатури за генерален директор на организацията на мястото на българката Ирина Бокова, чийто мандат изтича тази година. Азербайджан, Виетнам, Египет, Катар, Китай, Гватемала, Ирак, Ливан и Франция предложиха кандидати за генерален директор на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата с централа в Париж, се казва в изявление на ЮНЕСКО, цитирано от Франс прес и БТА.

Генералният директор се предлага от Изпълнителния съвет и се назначава от Генералната конференция за срок от четири години.

Деветимата кандидати ще преминат събеседване в Съвета на 26 и 27 април. Съветът ще обяви решението си през октомври с тайно гласуване. Предложението му ще се разгледа от Генералната конференция на ЮНЕСКО през ноември, където също ще има тайно гласуване.

ЮНЕСКО има 196 страни членки и 10 асоциирани членове.

Още по темата: Ирина Бокова: Постът в ООН ще постави България на световната карта

Четирима от деветимата кандидати са араби, издигнати от Египет, Катар, Ирак и Ливан. Анализатори предупреждават, че генерален директор от арабска страна ще предизвика разделения в ЮНЕСКО, където често са се разразявали политически спорове между Израел и арабските страни, отбелязва Асошиейтед прес.

Арабските страни обаче смятат, че е техен ред да оглавят организацията. Те изтъкват, че ЮНЕСКО е била ръководена от европейци, азиатци, африканци и американци, но никога от арабин от учредяването на организацията през 1945 г. след Втората световна война за насърчаване на световен мир чрез култура.

Кандидатурата на Франция е министърът на културата Одре Азуле, подкрепяна от президента Франсоа Оланд. Смята се, че тя е със силни позиции, тъй като централата на ЮНЕСКО е в Париж, отбелязва агенцията.

снимка: informo.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)