dk

Дейвид Камерън в София: Обсъдихме сигурността, миграцията и мерките срещу контрабандата

04 декември 2015

Премиерите на Великобритания и България Дейвид Камерън и Бойко Борисов обсъдиха въпросите на сигурността, миграцията и справянето с контрабандата. Важно е да разбием ДАЕШ (арабския акроним за Ислямска държава – бел. ред.) там, където тя съществува – в Ирак и в Сирия. Това заяви в София британският премиер Дейвид Камерън по време на съвместния му брифинг в Министерски съвет с министър-председателя Бойко Борисов.

В изявлението си Дейвид Камерън съобщи, че с Борисов са разговаряли по три важни теми – реформите в ЕС, борбата с тероризма и бежанската криза. Британският премиер каза още, че за противодействието на терористичните заплахи е необходимо повече обмен на информация.

„Много е приятно да съм тук в София. Това е първото ми посещение в качеството на британски премиер и първото посещение на британски премиер от 16 години насам. Взаимоотношенията ни имат значение за нашата сигурност и благоденствие. Нашите въоръжени сили се обучават заедно. Участвахме в две многонационални учения“, заяви Камерън и добави: „Обсъдихме проблеми на сигурността, реформирането на ЕС, бюджетната дисциплина, а също и справянето с контрабандата“. Той похвали България за борбата й срещу трафика на хора и поддържането на границите.

Благоденствието и сигурността са от значение. Търговските ни взаимоотношения са добри. Днес обсъждахме как допълнително да укрепим взаимоотношенията ни, говорихме как да отговорим на терористите и на бежанската криза, заяви Дейвид Камерън. Той заяви още, че би искал Великобритания да остане в реформирания ЕС.

DejqwiНяма да е лесно, няма да се договорим отведнъж. Не очаквам да постигнем съгласие през декември, но със сигурност няма да отпуснем газта, каза британският премиер по повод предстоящата среща в Брюксел в средата на декември. След изявлението на британския си колега, българският министър-председател отчете, че безспорно България се справя много добре с шенгенската граница. Забелязано е това от големите държави и от Великобритания, заяви Бойко Борисов. С Дейвид Камерън имаме добро приятелство, винаги сме се подкрепяли на европейските съвети и аз му благодаря, че дойде тук, каза още Борисов.

Утре по мое предложение искам той да види, както се шегувахме с колегите, един урок по география, затова утре Дейвид, който е бил в Ленинград, Киев, ще има възможност да види и нашето море и граница, каза Борисов. Надяваме се и занапред на подкрепата на Великобритания за кохезионните фондове, за инфраструктурните проекти, заключи Борисов. /БГНЕС

Снимка: Learnersonline

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)