спокойни родители

Действаме, играем, мислим!

10 юни 2019

Преди броени дни у нас излезе книгата „Действаме, играем, мислим”, която предлага уникален психомоторен подход към детското развитие и терапия, разработен от проф. Бернар Окутюрие.

„Действаме, играем, мислим” излага фундаменталните виждания на автора за това, че сензомоторното удоволствие, движението и играта допринасят за добиване на увереност по отношение на безпокойствата и дискомфорта на детето, успокояват вътрешните страхове, подобряват развитието на символичната функция, благоприятстват развитието на умствената репрезентация и помагат за по-добро разбиране на емоциите.

Тя предлага задълбочено обяснение на детската психика от раждането и механизми за подкрепа на детето чрез телесното и двигателното. Фантазми на действието заемат централно място в понятийния свят на Бернар Окутюрие. С този термин той обозначава въображаемите сценарии, които детето изгражда в резултат на някакво неудовлетворение, но и в търсенето на разтоварването му и заместването му с удоволствие.

Действаме, играем, мислим

Често определян като един от „бащите на психомоториката”, проф. Бернар Окутюрие е създател на методология на преподаване и взаимодействие с детето, която поставя тялото, играта, действието и удоволствието в центъра на вниманието. Работата му се фокусира върху самочувствието на детето и се основава на ранното взаимодействие между майка и бебе.

Книгата „Действаме, играем, мислим“ хвърля светлина върху образователната и терапевтичната психомоторна практика и синтезира голяма част от опита му. По думите на Мишел Кочелеф-Хофман, преподавател от школата на Окутюрие и съосновател на Институт по психомоторно образование на Южна Африка (PEISA), методът на Окутюрие се основава на хуманистичното убеждение, че всеки човек трябва да се разглежда като уникален индивид.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)