804b99122e58b9be935822352bf3dd07

Делян Пеевски е изряден данъкоплатец според антикорупционната комисия

15 юни 2018

Антикорупционната комисия обяви Делян Славчев Пеевски за изряден данъкоплатец, информира dariknews.bg. Новината съобщи председателят на комисията Пламен Георгиев на брифинг, който отчете дейността на новия антикорупционен орган, създаден в началото на годината. Срещу Пеевски имало подадени два сигнала и образувани пет прокурорски проверки, като всички завършили с отказ от разследване.

Първият сигнал срещу Делян Пеевски е по повод внесения през февруари от него законопроект, който имаше за цел всички медии, включително телевизии, радиа и сайтове, да депозират пред Министерството на културата информация кои са собствениците им. Според резултатите от проверката Пеевски не целял личен интерес, а промените в закона имали за цел да оповестят публична информация, заяви председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

„За Делян Славчев Пеевски не би могъл да възникне частен интерес, тъй като направените от него като част от група вносители предложения във връзка със закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения са в подкрепа на по-голяма прозрачност във връзка със собствеността и финансирането на медии. Видно от предложените текстове в законопроекта, както и от мотивите към него, целта е създаването на условия за прозрачност на медийната среда, което изискване е обществено значим въпрос“, обясни Георгиев.

Вторият сигнал е от гражданско сдружение „Боец” заради съмнения за извършени престъпления, корупция и незаконно придобити имущество и активи. Данни за такива обаче антикорупционната комисия отново не открива. През годините пък Пеевски бил обект на пет прокурорски проверки и едно образувано досъдебно производство. Всички завършили с отказ от разследване, допълни Пламен Георгиев.

„Като дръпнем чертата се оказва, че или г-н Делян Слaвчев Пеевски е един от най-проверяваните и чисти хора в държавата, или има много добри адвокати и счетоводители. Но е факт. Ние работим с документи и доказателства. Каквото можем по подадения сигнал сме направили. В сигнала няма никаква конкретика за извършено престъпление“, посочи председателят на антикорупционната комисия.

снимка: БНР

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)